Pernillas bisyssla blev kärt intresse

För ett år sedan gick Pernilla Bränderson en kurs om bin och biodling, idag är familjens trädgård hem åt över hundra tusen bin.

Pernilla och Patrik Bränderson tar en titt i en av deras tre bikupor.

Pernilla och Patrik Bränderson tar en titt i en av deras tre bikupor.

Foto: Isabella Nylander

Nyköping2019-07-02 06:00

I varsin heltäckande dräkt styr Pernilla och Patrik Bränderson stegen mot tre lådliknande saker, som i själva verket är tre bikupor, i den bakre delen av trädgården. Här regerar drottningarna Aster, Bella-Donna och Citronella över varsitt bisamhälle. Tillsammans hjälps Pernilla och Patrik åt att lyfta upp ram efter ram ur kuporna, för att se efter om de är redo att slungas.

– Jo då, den här kan vi ta med, säger Pernilla och räcker över en av ramarna till Patrik.

För ungefär ett år sedan gick Pernilla Bränderson en kurs hos Nyköpings biodlarförening och köpte ett bisamhälle i samband med det. Idag har biodlingen kommit att bli en stor hobby för henne.

– Det är så otroligt intressant, jag liksom fastnade för det direkt, säger hon.

Pernillas man Patrik har också blivit engagerad i odlingen.

– Jag hänger med och hjälper till. Det ska snickras ställningar och tappas upp honung, då är det bra att vara två, berättar han.

Hur föddes det här intresset?

– Jag ville jag hjälpa miljön. Det behövs fler bin för att pollineringen ska kunna fortsätta fungera på det sätt vi är vana vid, säger Pernilla.

En annan anledning till att intresset väcktes har med Pernillas arbete att göra.

– Jag jobbar med kinesisk medicin till vardags och använder många produkter som kommer från bin, så det föll sig naturligt. Tack vare biodlingen kan jag använda mig av produkter som kommer direkt härifrån.

Ett generationsbyte är på gång inom biodlarvärlden, något som bland annat beror på miljötrenden, menar Pernilla Bränderson.

– Bin har blivit otroligt populärt den senaste tiden tack vare folks miljömedvetenhet. Tidigare var det många äldre som sysslade med det här, men nu blir det allt vanligare att yngre människor väljer att engagera sig.

Hur mycket tid lägger du på biodlingen?

– Ungefär två till tre timmar i veckan nu när det är högsäsong. Jag tycker det är mysigt att ha daglig insyn, men det är en smaksak. Det finns inga exakta sätt när det kommer till hur man sköter en biodling, mycket bygger på erfarenhet och vad som fungerar för en själv, berättar Pernilla.

I dagsläget bor över hundra tusen bin hemma hos Pernilla och Patrik, och i år får de avnjuta sin hemodlade honung för första gången.

– Det är ju otroligt att kunna producera sin egen honung, den blir med enkla medel fantastiskt god. Dessutom är den helt naturlig och "härprodocerad", säger Pernilla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!