Världens största och vresigaste smörkniv täljdes fram

Världens största smörkniv är 4 meter och 15 centimeter lång – och finns i Nyköping. Nu hoppas slöjdkonsulent Niklas Eriksson på Sörmlands museum att den ska komma med i Guinness rekordbok.

Världens största smörkniv har högst troligt täljts fram i Nyköping under hösten. Det var inför en riksstämma som idén först kläcktes.

Världens största smörkniv har högst troligt täljts fram i Nyköping under hösten. Det var inför en riksstämma som idén först kläcktes.

Foto: Fredrik Ericsson

Nyköping2022-11-24 06:43

– Den är hur vresig som helst, säger Niklas Eriksson, länshemslöjdskonsulent vid Sörmlands museum om den svårbearbetade kniven.

Det var i somras som den 25 meter höga aspen fälldes och en bit av trädet fraktades till museet.

Närmare bestämt en två ton stor stock som är fyra meter och 15 centimeter. Stammen har sedan sakta men säkert bearbetats, för att bli världens största smörkniv.

Den är nu så stor att det skulle krävas en person lika stor som Nyköpings vattentorn för att bre en smörgås, har Niklas Eriksson räknat ut.

– Vi ska skicka in den till Guinness rekordbok, säger han. 

Det har gått åt en hel del olika typer av verktyg för att få fram smörkniven. Helst hade Niklas Eriksson helt följt hemslöjdens oskrivna regler – inga elektriska verktyg – men aspen var så bångstyrig att de initialt var tvungna att ta hjälp av en elektrisk motorsåg för att komma vidare.

Men efter motorsågen är det klassiska skärverktyg som gjort jobbet. Alltifrån yxor, till olika knivar och stämjärn. Att stocken är svårbearbetad har inte bara baksidor, förklarar Niklas Eriksson.

– När fibrerna går lite kors och tvärs blir det ett väldigt vackert, nästan skimrande mönster, säger han.

Dessutom blir smörkniven stark när träfibrerna "armerar sig själva". Det är bra, för förhoppningen är att smörkniven ska få en praktisk funktion också.

– Vi vill sätta ben på den så att den kan fungera som en bänk någonstans i Nyköping, säger han.   

undefined
Träslöjdkonsulent Niklas Eriksson har bland annat tagit hjälp av Solveig Elmvall och Rosamarie Lundqvist för att tälja fram en smörkniv för jättar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!