Personal slog larm om felaktiga munskydd – inget hände

Ej godkända munskydd från Kina har distribuerats inom äldreomsorgen i Nyköpings kommun. Trots att personal slagit larm, har de inte dragits tillbaka.

Munskydd som har distribuerats inom äldreomsorgen i Nyköping är försedda med en lapp på kinesiska av vilken det framgår att de inte är avsedda för medicinskt bruk.

Munskydd som har distribuerats inom äldreomsorgen i Nyköping är försedda med en lapp på kinesiska av vilken det framgår att de inte är avsedda för medicinskt bruk.

Foto: Johannes Tångeberg

Nyköping2020-12-14 06:30

Som tidningen har berättat, har Nyköpings kommun varit tvungen att kassera 125 000 munskydd efter att det uppdagats att de inte uppfyllde de krav som ställs.

Enligt kommunen hann dessa munskydd aldrig komma till användning inom äldreomsorgen, utan återkallades så fort bristerna upptäcktes.

Men tidningen kan i dag avslöja att det även därefter gått ut munskydd som inte är godkända för medicinsk användning till äldreomsorgen. Det handlar om munskydd från Kina. På de kartonger som de levereras i finns ingen information om att de uppfyller kraven för den typ av så kallade kirurgiska munskydd som ska användas inom omsorgen.

Kartongerna har en påklistrad CE-märkning. Det finns ingen information på svenska, vilket det enligt Läkemedelsverket alltid ska finnas för den här typen av produkter.

Däremot finns det en lapp på kinesiska i kartongerna. Av denna framgår att munskydden inte är avsedda för medicinskt bruk.

När tidningen ställer frågor om munskydden till Tarja Viitanen, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Nyköpings kommun, säger hon först att hon inte kan minnas att hon fått någon information om dem.

Men Linda Svensk, sjuksköterska och enhetschef för Rönnlidens äldreboende, bekräftar uppgifterna när tidningen kontaktar henne.

Hon berättar att hon misstänkte att munskydden inte var godkända när hon granskade förpackningarna. När hon fått veta att de kinesiska tillverkarna uppgav att de inte var avsedda för medicinskt bruk blev hon än mer övertygad om att allt inte stod rätt till.

Linda Svensk berättar också att hon slog larm om och informerade medicinskt ansvarig sjuksköterska Tarja Viitanen om vad hon hittat, både via mejl och på ett skype-möte.

När tidningen konfronterar Tarja Viitanen med dessa uppgifter, säger hon sig minnas att hon fått mejl om detta. 

– Ja, jag har sett några mejl. Men jag får 40 mejl i timmen så det är för mig en omöjlighet att hålla reda på precis allting, säger hon.

Enligt henne gjorde hon bedömningen att frågan inte var hennes ansvar.

– När jag känner att det är verksamhetsfrågor som inte är på min nivå riktigt, så passerar de väldigt fort.

Viitanen uppger att hon förutsatte att saken skulle ordnas, och att munskydden hörde till dem som hade återkallats.

Men i det här fallet ska det inte ha gått ut något besked om att just de här munskydden ska återkallas. 

– OK, då får jag dubbelchecka det ... vad som har hänt på vägen.

Tarja Viitanen säger att hon nu ska undersöka hur många felaktiga munskydd som har skickats ut och var de kan ha kommit till användning.

Vem ansvarar för kvalitetskontrollen av munskydden i lagret?

– Det som kommer in nu, där förutsätter vi, eftersom det kommer från våra största leverantörer, att de ska vara kontrollerade och godkända enligt alla riktlinjer och krav som finns.

Och tidigare? De här munskydden får man utgå ifrån kommer från en annan leverantör?

– Vi kontrollerade en del av det som kom in, men inte som kom in i våras. Den bollen har ju legat på mig, men som sagt, allt är inte kontrollerat.

Linda Svensk tog genast beslut om att inte använda de aktuella munskydden på sitt boende efter att ha upptäckt bristerna. Men hon tycker att det är allvarligt att ingen reagerade på hennes larm.

– Jag kan förstå att misstag kan ske. Men jag kan tycka att de borde ha stoppat dem efter att jag påpekat bristerna. Och munskydden har ju gått ut till fler boenden, säger hon.

Medicinska munskydd

De munskydd som används inom äldreomsorgen, så kallade kirurgiska munskydd, är i första hand avsedda att skydda patienterna, i detta fall de äldre, från smitta.

Den här typen av medicintekniska produkter ska vara CE-märkta och ha korrekt användarinformation på svenska, enligt Läkemedelsverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!