Larmar om bristande arbetsmiljö på länsstyrelsen

Länsstyrelsens enhet för djurskydd är underbemannad och hinner inte med sitt uppdrag, och den höga arbetsbelastningen leder till att medarbetare blir sjuka, enligt arbetsplatsens skyddsombud.

Länsstyrelsens enhet för djurskydd slår larm om bristande arbetsmiljö.

Länsstyrelsens enhet för djurskydd slår larm om bristande arbetsmiljö.

Foto: Olof Jonmyren

Nyköping2024-03-21 16:45

– Det är en tuff situation och den är inte hållbar som den ser ut just nu.

Det säger Kristina Holmström, skyddsombud och djurskyddshandläggare på Länsstyrelsen i Södermanland.

Hon har tillsammans med ytterligare ett skyddsombud skrivit en begäran om arbetsmiljöåtgärder till arbetsgivaren. Enligt skrivelsen har den höga arbetsbelastningen lett till ohälsa bland medarbetarna, något som syns i höga sjuktal.

Orsaken till problemen är underbemanning, enligt skyddsombuden.

– För oss har det varit så att vi har inte fått ersätta vakanser om folk har slutat, blivit tjänstlediga, sjukskrivna eller föräldralediga, säger Kristina Holmström.

Skyddsombuden begär i sin skrivelse att djurskyddsenheten får mer personal, något som de ser som en förutsättning för att det ska gå att få bukt med arbetsmiljöproblemen.

Förutom för personalens hälsa får resursbristen konsekvenser för det arbete som ska utföras, med risker för att bristande djurhållning inte upptäcks och att handläggningstiderna blir långa, enligt skyddsombudet. 

– Vi skalar bort allt vi kan, och försöker prioritera bara det mest akuta, säger hon.

Till dessa mest akuta ärenden hör anmälningar om bristande djurhållning och tillsynsärenden enligt lagen om tillsyn av hundar och katter. Andra arbetsuppgifter blir lidande, enligt skyddsombudet.

Dit hör att planerade kontroller på gårdar med djur inte kan genomföras som de ska, enligt Kristina Holmström. 

– Det är ett viktigt förebyggande arbete. Det känns inte bra att vi inte hinner med det, säger hon.

Christopher Lagerqvist är avdelningschef på landsbygdsenheten på länsstyrelsen, och den som har fått, och svarat på, skyddsombudens skrivelse.

Enligt honom hör en begäran om ökade personalresurser överhuvudtaget inte hemma i en framställan från skyddsombuden, som gjorts enligt 6 kapitlet, 6 paragrafen i arbetsmiljölagen, en så kallad 6:6a. 

– Det är inte en budgetförhandling, och det vet ju alla som jobbar fackligt. 6:6a handlar om arbetsmiljöåtgärder, säger han.

Christopher Lagerqvist förklarar att det finns fastlagda processer för hur resurserna ska fördelas inom myndigheten. Och att många skulle vilja ha mer resurser är inget unikt för djurskyddsenheten vid länsstyrelsen, menar han. 

– Om du frågar chefer och medarbetare i offentliga verksamheter så tror jag alla har samma uppfattning, att vi behöver mer resurser för att klara vårt uppdrag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!