Året var 2015 och Peter Dahlberg var 24 år när han snubblade på bullutmaningen inför semikvalet i "Hela Sverige bakar". Men drömmen om en egen bakbok jäste vidare och via sociala medier kunde Peter målmedvetet bygga ett nätverk och en följarskara.
Som mest hade han över 12 000 följare på Instagram, där han bland annat hänvisar till recept på den egna bloggen med samma namn: Peterbakar. I dag är han nere på 11 100 och har för tillfället en liten paus från den virtuella världen.
– Gillar man ett konto så håller man kvar i det, och några verkar ändå tycka om mitt eftersom de fortfarande följer det, säger Peter och skrattar.
För även om bokdrömmen alltid finns där i bakhuvudet är det mycket annat som kräver hans fokus just nu. Han jobbar heltid på en förskola och har nyligen blivit villaägare – med tillhörande renoveringar och trädgårdsprojekt.
– Min vision om att ha ett konto om bara bakning har kanske utvecklats till att jag skulle vilja ha fler ämnen i det och låta kontot utvecklas.
Dessutom upplever han att de sociala medierna kommer med en hel del stress och press.
– Man har alltid en tanke i bakhuvudet om att man borde gå in och kolla. Det blir en stress och det är lätt att få prestationsångest av alla andra liknande konton. Man måste komma ihåg att allt på Instagram är en typ av fasad.
Trots det säger han att det kan vara en fantastisk plats för nätverkande och inspiration. Även om algoritmen ständigt förser honom med nya konton och flöden baserat på hans aktivitet online – vilket just nu framför allt ger trädgårdsbilder – har han några konton han ständigt återkommer till.
Som Camilla Hamids @camillahamid och Emma Brink Rasks @brinkenbakar. Och Fredrik Nylén, med @fredriksfika, som själv bakade sig till andraplatsen i programmet 2013 och som var en stor anledning till att Peter sökte dit.
– Camilla Hamid har en förmåga att göra ett komplicerat bakverk enkelt, hon använder få ingredienser men det blir väldigt gott och ser fint ut.
Han inspireras av hennes nyskapande.
– Att man kan ta bakverket prinsesstårta och helt plötsligt skapa en prinsessemla och en prinsessbiskvi och prinsessnittar. Hon bryter ner ett bakverk och skapar nya kombinationer på att sätt som har varit intressant och har fått mig att vilja testa liknande metoder.
Hon har bland annat gjort kanelbullesnittar och kanelbulleglass – och Peter har sedan testat att göra både centersnittar och pollysnittar. I vanligt fall brukar han fokusera mest på att baka tårtor och brinner främst för att dekorera dem. Där hittar han stor inspiration hos Emma Brink Rask.
– Hon gör väldigt fina bakverk, hon har olika spritstekniker och gör mycket mirrorglazer och lägger olika lager i tårtor.
Om man som glad amatörbagare tycker att det känns avlägset att våga hälla spegelblank gelatinsockerlag eller andra glaseringar över sina anspråkslösa kakor, men gärna vill utvecklas, har Peter några lugnande ord och tips:
– Börja i det lilla där du känner dig bekväm. Om du har bakat mycket syltkakor och känner dig trygg med det så kan du pröva att göra en syltkaka men på ett nytt sätt. Som Camilla Hamids syltkakesnittar?
Eller om man älskar choklad – då rekommenderas @bakamedfrida.
– Hon har gjort en hel kokbok med bara kladdkakor. Testa något där? Som en ny smak eller en topping på en kladdkaka, så får du ett helt nytt bakverk.