Historien bakom Tony's pizza sträcker sig tillbaka till år 1976. Då öppnade Tony Gerasovskis pappa, Danne Gerasovski, Pizzeria Fazana i Nyköping. Där serverade Gerasovskifamiljen pizzor i nästan 50 år, innan sonen Tony lade om verksamheten.
Han bestämde sig för att börja baka pizzor i industriell skala, och sälja sin pizza fryst till lokala mataffärer. Verksamheten har sedan dess växt explosionsartat: Förra året producerade pizzafabriken över tre miljoner pizzor, och i fabriken arbetar i dag nästan 40 personer. Tony sålde Pizzeria Fazana år 2019, för att fokusera på fabriken.
Nu har Tony Gerasovski korats till en av finalisterna för EY Entrepreneur of the year i region öst, dit Småland, Östergötland och Sörmland räknas. Vinnaren av det regionala priset går vidare till den nationella finalen, som hålls i Stockholms stadshus i mars nästa år.
– Det är så sjukt roligt, att vi kommit så här långt. Det är bland det största man kan tävla om som entreprenör, säger Tony Gerasovski.
Att ta sig in i frysdiskarna i mataffärerna är inte lätt, berättar han, och konkurrenterna spelar i en annan liga.
– Det är ju en bransch som domineras av frysjättarna. Även om vi kan baka fyra miljoner pizzor på ett år, så kanske till exempel Doktor Oetker gör en och en halv miljon på en dag. Så det är kul att vi har kunnat hålla oss kvar i diskarna, säger Tony Gerasovski.
Vinnaren av det nationella priset får representera Sverige i tävlingen om det globala priset, som delas ut i Monaco nästa år.