– Vi erkänner att vi har gjort fel i den här saken, men jag sover gott om natten. Jag har inte gjort fel som människa, säger Tony Gerasovski.
Pizzafabriken i Idbäcken och varumärket Foodster har varit en framgångssaga sedan starten 2016. Men i början av året genomförde gränspolisen en razzia på anläggningen.
Det gjordes kontroller av personalen och det var då det framkom att en man och en kvinna saknade arbetstillstånd. Mannen uppehöll sig dessutom illegalt i landet. Migrationsverket tog beslutet att han skulle utvisas sommaren 2023.
Det kom som en total överraskning hävdar vd:n Tony Gerasovski, som nu misstänks för två fall av brott mot utlänningslagen.
Kollade ni inte om de här två hade arbetstillstånd när de anställdes?
– Vi kontrollerade att de hade de fyra sista siffrorna i sin identitetshandling. Det innebär att du är inskriven hos Skatteverket, du är inne i systemet, säger han.
Och fortsätter:
– Men tydligen är det inte så. Som jag tolkar det här så måste du i princip ringa Migrationsverket och höra vilken status personerna har, innan de får jobba.
Enligt företagets rutiner så berättar de anställda om deras arbetstillstånd är på väg att gå ut. Om det inte förnyas så får personen inte jobba kvar.
När det gäller mannen som saknade både arbetstillstånd och uppehållstillstånd i vintras så hade Tony Gerasovski och han arbetat tillsammans i flera år, med start redan 2014. Då var Tony delägare i Sunlight hotell i Nyköping och anställde mannen.
Efter razzian på fabriken i år fick mannen åka med polisen. Därefter är det ingen på företaget som vet var han är.
Foodster har gjort fel, tillstår Tony Gerasovski, men han är samtidigt förbryllad över att de svenska myndigheterna inte har bättre koll på personer som saknar rätt att vara i Sverige.
– Den här mannen har åkt in och ut ur landet fem gånger utan att gränspolisen reagerade. Vi har betalat ut lön, Skatteverket har tagit emot arbetsgivaravgift, han har varit inskriven hos Kronofogden och till och med haft tandvårdsbidrag från Försäkringskassan. Hur kunde de missa att han var här illegalt? Myndigheterna måste ju kunna kommunicera med varandra.
Företaget har handlat i god tro, menar Tony Gerasovski och han är redo att ta ett eventuellt straff för händelsen. Samtidigt vill han lyfta fram det snåriga regelverk som företagare ständigt måste hantera.
– Det är väldigt mycket regler och vi kan inte hålla koll på allt. Jag vill göra rätt men blir straffad för det, varför ska jag behöva betala för gränspolisens misstag?
Det har varit minst sagt märkliga dagar för Nyköpingsföretagaren. Dagen efter att han åtalades för brott mot utlänningslagen tog han emot den prestigefulla utmärkelsen Young entrepreneurship of the year inom region Öst. Ett pris som delas ut av konsultföretaget EY.
"Med ett otroligt stort engagemang för både människorna i företaget och deras samhällsanpassning har årets pristagare skapat en arbetsplats med medarbetare som pratar 30 olika språk", står det bland annat i motiveringen.
– Så kommer en riktig bajsmacka samtidigt... Våra anställda kommer från arbetslöshet och vi ger dem en chans att komma in i samhället, men den här händelsen gör att det kanske blir för stor risk att ha den här typen av personal. Det tycker jag är helt skevt.