Pizzerian Fazana firar 40 år i Nyköping – en institution på Öster

Tony Gerasovski driver familjepizzerian Fazana som blivit något av en institution med sina 40 år på Öster i Nyköping.

Nyköping2016-09-05 21:14

Firar ni med pizza?

– Ja, vi har lite mysigt här och bjuder på kaffe och bullar. Det är ju tredje generationen gäster så vi har väldigt många stamgäster. Nu kommer deras barnbarn in här och ska äta sin första pizza.

Vilken är den mest sålda pizzan?

– Capricciosa och Vesuvio går åt ganska mycket. Sedan är det gourmetpizzor som vi har börjat med som också säljer mycket, som mozzarella, parmaskinka och ruccola. Lite annorlunda än klassikerna som har funnits med sedan 1976.

Pizzerian öppnade på Östra Storgatan och har legat i sin nuvarande lokal på Östra Kyrkogatan sedan 1979. Hur länge har du själv varit med?

– Det var mina föräldrar som startade pizzerian, så jag är mer eller mindre uppvuxen här och har varit med och drivit den tillsammans med mamma, pappa och syster i 13 år.

Förutom 40-årsjubileum aspirerar ni på en annan titel?

– Ja, troligtvis är det här den äldsta pizzerian i hela Sverige med samma ägare. Vi har frågat runt hur mycket som helst, men vi känner inte till någon annan som har hållit på lika länge.

Vad har du för favoritpizza?

– Jag gillar väldigt enkla pizzor. Vi har en som heter Prosciutto med smörfrästa champignoner, lite rödlök, parmaskinka och balsamicokräm. Den gillar jag väldigt mycket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!