Polisen: Gripandena ger oss arbetsro

Nyköpingspolisen kan andas ut efter gripandet i Isaksdal, berättar de själva. "Vi har tagit två utförare. Det är ett kvitto på att arbetet vi gör är bra", säger ingripandechefen Ludvig Hellman.

Nyköpingsborna är "väldigt bra" på att vittna, enligt ingripandepolisen Ludvig Hellmans uppfattning.

Nyköpingsborna är "väldigt bra" på att vittna, enligt ingripandepolisen Ludvig Hellmans uppfattning.

Foto: Noah O'Rourke Drevfjäll

Nyköping2023-09-21 17:10

Under natten till tisdag hittade polisen en man i 20-årsåldern och en 14-årig kille som fraktade en sprängladdning i en bil. 20-åringen begärdes häktad på torsdagen. Nu berättar Ludvig Hellman, chef för ingripandepolisen i Nyköping mer om gripandets konsekvenser för de kriminella.

– Vi har en frihetsberövad och en omhändertagen. Sannolikt kan det lugna ner situationen lite. Det här ger oss arbetsro, men vi är fortfarande beredda och har hög bemanning. Risken finns ju fortfarande, säger han.

Vad är det som ger arbetsro?

– Vi har tagit två utförare. Det är ett kvitto på att arbetet vi gör är bra och att vi faktiskt griper folk som planerar att genomföra de här grova våldsbrotten. Nu har två utförare försvunnit och det kanske behöver rekryteras nya.

Utförare, säger du. Det låter lite som att de fått order uppifrån?

– Jag har ingen insyn i utredningen på så sätt. Om de som greps under tisdagsnatten låg bakom allt kan jag inte svara på, jag vet inte vem som är själva anstiftaren.

Den 14-åriga pojke som satt med i bilen kunde inte häktas, då han inte är straffmyndig.

– Men han har hanterats av socialtjänsten. De har sina arbetssätt. Jag kan egentligen bara tala för den polisiära delen, av oss blir de bara initialt omhändertagna.

undefined
Under natten till tisdagen greps en man i 20-årsåldern och en 14-årig pojke. I bilen hade de en skarpladdad bomb.

Ingripandepolisen jobbar fortfarande efter teorin om en "isolerad konflikt", det vill säga att våldet inte beror på en större gängkonflikt.

– Vi bedömer att det är det. Men ser man till våldet är det kopplat till en typ av våld som oftast används i gängkriminella sammanhang, säger Ludvig Hellman.

Varför tror ni att det plötsligen förekommer så pass grovt våld i Nyköping?

– Det eskalerar egentligen överallt. Det är en samhällsutveckling som är rå, och nu har det kommit hit. Det är ett hänsynslösare våld, tyvärr.

Hur hanterar ni det på polisen?

– Vi jobbar mycket med arbetsmiljö – inte minst i samband med det förhöjda terrorhotet. Man får vara mentalt förberedd.

Hur gör man för att förbereda sig mentalt?

– Man vet med sig att man kan mötas av våld, att bilarna man stoppar kan ha väldigt farliga saker i. Man vet att man behöver vara väldigt skärpt. Det handlar om en noggrannhet, både i skyddsutrustning och i våra metoder.

En annan negativ trend i delar av Sverige är att vittnen ibland inte vill ställa upp med namn av rädsla för sin säkerhet. Men Nyköpingsborna är "väldigt bra" på att vittna, enligt Hellmans uppfattning.

– Folk här ringer polisen och vågar ofta stå för uppgifterna de ringer in med. Det är väldigt sällan att vi kommer till en plats och att folk inte vill säga något.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!