– Dagarna innan jobbar vi med att förebygga langning, säger Lisa Nilsson, ansvarig för polisens helgplanering i Nyköping.
Poliserna försöker vara särskilt synliga runt systembolagen.
– Vi informerar och kontrollerar och pratar om vad langning är. Vi försöker vara synliga så vi slipper problemen sen, säger Lisa Nilsson.
Det är i det närmaste omöjligt för polisen att komma åt langningen. Även om polisen varje helg häller ut eller beslagtar öl, vin och sprit från minderåriga är det få som vill berätta var alkoholen kommer från.
– Standardsvaret är att de fått det av en kompis. Men de vill inte ge oss några namn.
De senaste åren har Valborgsfirandet i Nyköping varit väldigt lugnt, det är både polisen och kommunens ungdomsstödjare överens om.
– Det brukar vara några enstaka överförfriskade ungdomar, säger ungdomsstödjaren Angelica Wallström.
Två av hennes kollegor jobbar under kvällen – de rör sig mellan de platser där ungdomarna brukar hänga.
[fakta nr="2"]
Valborgsmässoafton brukar vara en av de dagar då många ungdomar dricker för första gången.
– För 10-15 år sedan var det fylleslag på Valborg men traditionen har förändrats. Den allmänna alkoholkonsumtionen bland ungdomar har sjunkit, säger Angelica Wallström.
Enligt en undersökning som presenteras av länsstyrelsen är tre av tio tonårsföräldrar i Sörmland oroliga för att deras barn ska dricka alkohol under Valborg. 152 föräldrar svarade på enkäten från organisationen IQ. Hälften svarade att de är oroliga för att deras tonårsbarn ska råka illa ut på grund av alkohol. Nästan 8 av 10 tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol men bara 7 procent tror att det är vanligt att deras barn dricker uppger länsstyrelsen.
Fotnot: Undersökningen om alkoholvanor har gjorts av IQ, ett fristående dotterbolag till Systembolaget.