Polisen utreder igelkottsbrott - hålls som husdjur

Polisen utreder brott mot jaktlagen efter en anmälan om att personer hämtar in och håller igelkottar som husdjur.

Igelkottar får inte hållas fångna av privatpersoner. De är fridlysta djur och den som tar hem en igelkott kan åtalas för brott mot jaktlagstiftningen.

Igelkottar får inte hållas fångna av privatpersoner. De är fridlysta djur och den som tar hem en igelkott kan åtalas för brott mot jaktlagstiftningen.

Foto: Göran Ström

Nyköping2020-07-29 17:20

Anmälan kom in till Nyköpingspolisen för en vecka sedan och gäller flera personer som oberoende av varandra ska fånga igelkottar och ha dem hemma. 

– Igelkottar är fredat vilt. Det är brottsligt att fånga dem och ta bort dem från sin naturliga miljö och därför har vi inlett en utredning, säger Linn Hyttbro, förundersökningsledare vid Nyköpingspolisen.

I anmälan finns namngivna personer som visat intresse att ha igelkottar som husdjur, säger hon. Anmälan ska vara gjord av en tjänsteman vid länsstyrelsen. 

Det är ännu oklart exakt var i landet de misstänkta igelkottstjuvarna håller hus och på vilket sätt de handskas med urtidsdjuren. 

– Vi utreder just nu om personerna kommer från vårt polisområde. Vi ska även närmare bestämma brottsrubricering. Just nu kan vi inte avgöra var brottet begåtts. 

Tilltaget kan bryta både mot jaktlagstiftningen och jordbruksverkets föreskrifter, säger Hyttbro. Det kan också vara ett brott mot djurskyddslagstiftningen. Den säger att det är förbjudet att hålla viltfångade djur för sällskap och hobby.

I april i år rödlistades igelkotten av artdatabanken. 

Enligt Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, är det tydligt att igelkotten minskar i landet. Artdatabankens experter tror att en förklaring är att huvudfienden grävling har ökat.  Andra tänkbara förklaringar är bekämpningsmedel eller någon okänd sjukdom. En minskning av antalet öppna komposter, rishögar och lövhögar kan också spela in. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!