Polisen fick under torsdagen en rad anmälningar från äldre personer i såväl Sörmland, Östergötland som Jönköping som blivit utsatta för olika typer av åldringsbrott eller försök till sådana.
De två anmälningarna som rör Sörmland inträffade båda två i Nyköpings kommun. I ett av fallen blev en man i 80-årsåldern, boende i Nyköping, uppringd av en person som utgav sig för att vara läkare på sjukhuset. Personen ville boka ett möte och bad mannen logga in på sitt bank-id för att legitimera sig. Då den uppringda mannen saknade bank-id bad bedragaren istället mannen be sin fru logga in. Hon gjorde dock inte det och det hela mynnade till slut istället ut i en polisanmälan. Händelsen rubriceras som försök till bedrägeri.
I det andra fallet var det en kvinna i 90-årsåldern boendes i Tystberga som drabbades. Hon blev först uppringd och fick frågan om hon var hemma varefter två okända personer kom hem till henne. En av personerna pratade med kvinnan medan den andra rörde sig i kvinnans hem. När personerna väl hade lämnat visade det sig att ett larm i hemmet gjorts obrukbart samt att smycken för ett okänt värde var stulet. En polisanmälan om grov stöld upprättades.
Fall där bedragare utgetts sig för att vara läkare har förekommit ett flertal gånger i länet. Bland annat i Eskilstuna där 76-åriga Kerstin Asp för knappt två veckor sedan genomskådade en falsk läkare.
Bland de andra anmälningarna som kom in till polisen i region öst under torsdagen fanns ett fall där en kvinna i 85-årsåldern i Norrköping blivit lurad av en person som utgav sig för att ringa från en elektronikfirma. Monica Bergström är presstalesperson hos polisen i region öst, hon lyfter fram just det faktum att åldringsbrotten kan se så olika ut och att bedragarna är bra på det de gör.
– De är väldigt skickliga, det är ofta bråttom och det är svårt att värja sig emot de här brotten, säger Monica Bergström.
Det är i regel svårutredda brott. Inte sällan dröjer det dessutom att anmälningarna görs då många drabbade skäms.
– De här personerna spelar på äldres förtroende. Äldre vill ofta tro gott och om någon säger att den vill hjälpa så tror man på det, säger Monica Bergström.
Det mest effektiva för polisen är att jobba förebyggande och fortsätta påminna om försiktighet. Det handlar bland annat om att aldrig logga in på bank-id när någon okänd ber om det.