Bedrägeribrotten ökar – polisen informerar äldre

Bedrägerier mot äldre blir alltmer avancerade. "För dem som drabbas är det ofta en tragedi", säger Sandra Ek på polisen. Nu satsar bedrägeribrottsgruppen i Nyköping på förebyggande arbete.

Bara under maj och juni kom bedragarna bakom de anmälda fallen av "fysisk vishing" över minst fyra miljoner kronor. Medelåldern på de drabbade var 87 år.

Bara under maj och juni kom bedragarna bakom de anmälda fallen av "fysisk vishing" över minst fyra miljoner kronor. Medelåldern på de drabbade var 87 år.

Foto: Foto: ijord, Thomas Winje.

Nyköping2022-09-13 20:51

Under de senaste tio åren har antalet anmälda bedrägerier ökat med drygt 150 procent, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet. En del av bedrägerierna är speciellt riktade mot äldre.

Bara i maj och juni polisanmäldes 480 fall av "fysisk vishing". Bedragaren tar kontakt via telefon och förmår den drabbade att lämna ifrån sig koder till bankdosa eller bank-id, till exempel genom att uppge att samtalet är från banken. På så sätt länsas bankkonton.

Inte nog med det. Bedragaren förklarar ofta att det är något fel på den drabbades bankkort och att banken därför ska göra ett hembesök och hämta kortet. Då länsas bostaden på kort, pinkod och även föremål.

Medelåldern på de brottsoffer som återfinns i de 480 polisanmälda fallen är 87 år, berättar Sandra Ek. Brottsvinsten uppgick till minst fyra miljoner kronor.

– Vi har haft kluster av sådana här fall även i polisregion Öst. Tyvärr har vi ingen statistik över hur många som berör Nyköping men vi vill sprida information om hur man kan skydda sig, så att vi förhoppningsvis kan undvika en del fall, säger hon.

På fredag kommer polisen att befinna sig på Stora torget för att informera om hur man kan skydda sig mot bedrägerier.

– Det viktigaste rådet är att inte på uppmaning av någon annan logga in på sitt bankkonto eller lämna ut några koder till personer som ringer upp och påstår sig vara från banken, säger Sandra Ek.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!