Vapen kopplat till våldsvågen i beslag – åtal inom kort

I mitten av augusti avlossas flera skott mot en villa i Stockholmsförorten Uttran. En dryg vecka senare används samma pistol i Nyköping. Nu är vapnet ett av polisens hetaste bevis i utredningen om våldsvågen.

Den 16 augusti avlossas flera skott mot en villa i Stockholmsförorten Uttran. En övervakningskamera fångar gärningsmännen på bild.

Den 16 augusti avlossas flera skott mot en villa i Stockholmsförorten Uttran. En övervakningskamera fångar gärningsmännen på bild.

Foto: Polisen

Nyköping2023-12-13 16:09

I Stockholmspolisens utredning om attacken mot villan i Uttran framkommer flera tidigare hemliga detaljer om polisens utredning av våldsvågen i Nyköping. Förutom att en och samma pistol har använts är minst en person intressant i båda utredningarna.

Allt tar sin början på natten den 16 augusti i år. Då avlossar två gärningsmän flera skott mot villan i Uttran. I huset befinner sig sex personer som tar skydd i villans badrum. Ingen kommer till fysisk skada.

undefined
Den 27 augusti skjuts det vid ett radhus i Högbrunn. En man i 30-årsåldern skottskadas. Ett par dagar senare, 29 augusti, skjuts det igen. Den här gången vid en bostad i norra Nyköping. Även då skottskadas en man i 30-årsåldern.

Stockholmspolisens intresse riktar sig snart mot ett antal unga personer från Strängnäs. En av ungdomarna medger senare att det var han som avlossade skotten mot villan. Under förhören berättar han att det handlade om ett rånförsök: I huset skulle det finnas värdefulla klockor, säger han.

Enligt den misstänkta Uttranskytten gjorde han sig av med vapnet efter rånförsöket. Pistolen ska enligt honom ha placerats i en buske i närheten av hans egen hemadress.

Men den 2 oktober lämnas två vapen in till en polisstation i Södertälje. Det visar sig att ett av vapnen är identiskt med det som användes i Uttran. Det visar sig även att pistolen har använts vid en av de två skottlossningar som inleder våldsvågen som skakade Nyköping i slutet av augusti och i september.

– Jag kan bekräfta att vi har ett vapen i beslag som användes vid en av de två skottlossningar, säger Robert Eriksson, åklagare och förundersökningsledare i utredningen.

undefined
Utredningen mot den person som misstänks för de två skottlossningarna i Nyköping är i sitt slutskede. "Jag hoppas och tror på åtal i början av januari", säger åklagare Robert Eriksson.

Skottlossningarna i Nyköping ägde rum den 27 och 29 augusti, dels i Högbrunn och dels i ett område i norra Nyköping. Två män skottskadas – en på vardera adress – men båda överlevde. Sedan en tid tillbaka är en ung person häktad av Nyköpings tingsrätt, misstänkt för att ligga bakom båda attackerna.

Pistolen är inte den enda kopplingen mellan Uttran-utredningen och utredningen om våldsvågen i Nyköping. I slutet av augusti grips en ung kvinna misstänkt för att ha gett Uttran-skytten och ett antal andra Strängnäsungdomar i uppdrag att råna de boende i huset.

Samma kvinna figurerar i utredningen om våldsvågen i Nyköping. Av Stockholmspolisens utredning framgår att hon har bokat ett hotellrum i Nyköping mellan den 26 och 30 augusti.

Polisen misstänker att den unga person som är häktad misstänkt för skottlossningarna i Nyköping bodde i rummet. Ett viktigt fynd stärker teorin. Några timmar efter utcheckningen hittar personalen en patron i rummet. Patronen beslagtas av polisen samma eftermiddag.

undefined
Vid skottlossningen i Uttran används en ombyggd tårgaspistol. Provskjutningar visar att samma pistol användes vid en av skottlossningarna i Nyköping.

Åklagare Robert Eriksson vill i dagsläget inte lämna några ytterligare kommentarer om vilka bevis som finns i utredningen om skottlossningarna i Nyköping. Men han berättar att utredningen är i sitt slutskede.

– Vi är i princip klara med utredningen och hoppas kunna slutdelge den misstänkta personen och dennes försvarsadvokat materialet inom kort, säger han.

När försvarsadvokaten och den misstänkta personen väl har fått utredningen ska de ha skälig tid att gå igen materialet. Hur lång tid "skälig tid" är kan variera, berättar Robert Eriksson.

– Men jag hoppas och tror att vi ska kunna väcka åtal i början av januari.

Förutom skottlossningarna kopplar polisen ett antal andra händelser till våldsvågen i Nyköping. Det handlar om två sprängningar mot ett radhus i Högbrunn och en villa i Brandkärr, tre mordbränder i Brandkärr och en försök till bombattentat. Åtalet som snart kan vara klart handlar om skottlossningarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!