Under måndagsförmiddagen inträffade två viltolyckor i Nyköping. Som tur var skadades inge människor. Däremot fick en bil plåtskador och vid den ena olyckan dog en dovhjort.
Kollisionen med dovhjorten inträffade på väg 670 utanför Ripsa vid 09.00-tiden på förmiddagen, berättar polisens presstalesperson Martina Gradian.
– Vi skickade ut en eftersöksjägare som skulle bekräfta att hjorten är död, säger hon.
Den andra viltolyckan inträffade något tidigare. En personbil krockade med ett rådjur på väg 53 i höjd med Gumsbacken i Nyköping.
Rådjuret skadades sannolikt och polisen skickade därför ut en eftersöksjägare även i det fallet.
Oktober och november är de stora viltolycksmånaderna i Sörmland. Även om det nu har blivit december inträffar det fortfarande en del olyckor – och polisen tipsar därför gärna om hur man ska bete sig om det inträffar en viltolycka.
I samband med olyckan vid Gumsbacken satte föraren upp ett viltband vid olycksplatsen. Det uppskattas, berättar Martina Gradian.
– I samband med viltolyckor ska man alltid kontakta polis. Sedan är det viktigt att markera platsen där olyckan inträffade, så att eftersöksjägaren har möjlighet att hitta djuret, säger Martina Gradian.
Har man inte tillgång till ett viltband kan man märka ut platsen på ett annat sätt, förklarar hon.
– Jag har varit med om att föraren har använt en toarulle. Vid ett annat tillfälle satte föraren ut en tom ölback på olycksplatsen.
Fungerar det med vad som helst?
– Ja, det är bara fantasin som sätter gränserna. Det viktiga är att det som ställs ut är synligt.