SN har i flera artiklar berättat om sexkränkningen och efterspelet.
Det hela började några veckor före julen 2023. Polismannen ringde upp kollegan för att diskutera en jobbrelaterad fråga. Han avslutade samtalet med att säga: "...nästa gång du har stövlar på dig får du säga till, för jag har haft stånd hela dagen".
När kollegan några dagar senare nämnde att hon hade ont i ryggen ska polismannen ha frågat om hon hade ägglossning.
Polismannen polisanmäldes men förundersökningen lades ner. En åklagare bedömde att uttalandena inte var straffbara.
I stället startades en arbetsrättslig utredning. Under utredningen var polismannen ångerfull och sa att det skett en normalisering av kränkande jargong och beteenden på arbetsplatsen.
Resultatet blev att polismannen varnades – och att samtliga poliser på avdelningen ska genomgå workshopar med etiska diskussioner.
– Det känns inte alls bra. Vi känner oss utpekade som poliser med en dålig jargong. Så är det inte. Uppgifterna kommer från den varnade polismannen. Det är bara ett sätt för honom att skylla ifrån sig, berättar nu en av poliserna på avdelningen.
– Vi känner oss utpekade och ifrågasatta. Det är alla mina kollegor överens om.
Flera personer på avdelningen ställer sig också frågande till att polismannen får vara kvar på avdelningen, i synnerhet med tanke på att den kollega som utsattes också jobbar kvar, berättar polisen.
Nils Rydberg – som på regionnivå är chef över verksamheten – säger att han har förståelse för att de anställda känner sig utpekade.
– Ja, det kan jag förstå. Men de ska inte behöva känna så. Vi genomför utbildningsinsatsen eftersom vi fått signaler om problem med en kränkande jargong på avdelning, men för den saken skull är inte alla nödvändigtvis del av en sådan kultur.
Varför genomför ni den då?
– Vi ska genomföra sådana här insatser så fort vi får signaler om att något kan vara fel, och det oavsett från vilka källa signalerna kommer. Vi anser att det alltid är viktigt att arbeta med kulturfrågor i vårt arbetsmiljöarbete.
Polisen bedömer att polismannen inte behöver omplaceras, utan att problemet kan hanteras ändå. Polismannen har haft flera samtal med sin närmaste chef och alla är överens om att uttalandena är fel, berättar Nils Rydberg.
Kan även den utsatta polisen få stöd?
– Det är min bestämda uppfattning att det är vårt ansvar som arbetsgivare att ge sådant stöd.