– Först låg den ju vid ån, nära NK-villan. När Rosvalla invigdes 2005 kom den plötsligt upp vid entrén.Sedan visste de väl inte vad de skulle göra med den så den hamnade på baksidan i slänten i slänten mot ringleden, säger Marie-Louise Holm.
Den sommaren höll nyckeln på att försvinna under grönskan.
– Från början klippte dom inte ens gräset. Jag slog larm och då började de i alla fall klippa runt den.
Marie-Louise Holm tycker att nyckeln är en bra symbol för Nyköping, trots att den för tankarna till den dramatiska upplösningen på Nyköpings gästabud år 1317. Det var då kung Birger satte sina bröder i fängelsehålan och slängde nyckeln i ån.
– Ja så är det ju. Men gästabudsnyckeln är känd och borde synas bättre. Jag tycker att den borde ligga vid någon av infarterna till Nyköping.
Redan år 2019 skrev hon till kommunen och föreslog att nyckeln skulle flyttas till en plats där den bättre kommer till sin rätt. Nu har hon fått svar: Vi vågar inte flytta den, den är skör och det finns risk att den går sönder, sammanfattar kommunstyrelsen.
Det köper inte Marie-Louise:
– Det borde väl gå att flytta den på något vis. Eller åtminstone höja upp den.Jag tycker att det är tragiskt, den är så fin men den syns ju inte alls där den ligger nu, säger hon.
Nyckeln kom till Nyköping 2003.
– Det var ett företag i Södertälje som svetsade ihop den efter en ritning av en konstnär. Sedan fraktades den ner på en specialtransport, berättar Anders Magnusson som hade hand om invigningen.
I en tidigare version av artikeln påstods felaktigt att nyckeln var en gåva från Pelle Nilsson. Uppgifterna är nu ändrade.