Politikerna backar från "grafittan"

(Uppdaterad) Den politiska ledningen tycker att det är "dags att ta nya steg" i processen kring snippmålningen på Alpha-skolan.

Bildalbum 4

Bildalbum 4

Foto:

Nyköping2015-02-27 10:28

Den senaste veckans diskussioner om målningen, efter att skolchefen Krister Pettersson gav tillstånd att tillfälligt riva väggen som skymmer målningen, har nu fått kommunpolitikerna att agera.

– Vi väljer nu att överlåta till tjänstemannaledningen att hantera målningen på ett klokt sätt, säger Malin Hagerström (MP), kommunalråd och vice ordförande i kommunstyrelsen.

Politikerna i Nyköping lämnar alltså över ansvaret för Carolina Falkholts väggmålning "Övermålning" till skolan och det har, enligt Malin Hagerström, alltid varit avsikten.

– Intentionen har hela tiden varit att skolan ska ta hand om konstverket. Nu verkar de vara redo att göra det, säger hon.

Varför lämnar ni över ansvaret just nu?

– Vi konstaterade att det var dags för ett förtydligande efter det som hände tidigare i veckan, säger Malin Hagerström och syftar på den stora mediebevakningen som följde efter avtäckningen på Nyköpings nya högstadium under måndagen.

Vad hoppas du ska hända med konstverket?

– Det har varit en livlig debatt och det är så det ska vara – för konstverk rör, och upprör. Men jag hoppas att man ska använda konstverket för att fortsätta en ivrig och bra debatt och värderingsdiskussioner på skolan, säger Malin Hagerström och fortsätter:

– Skolan är rektorns, elevernas och lärarnas. Jag är övertygad om att de kommer att hantera konstverket på bästa sätt. Jag tycker att det ska bli spännande att se.

Kommunstyrelsens ordförande, Urban Granström (S), har valt att inte kommentera kommunledningens förtydligande på fredagen. Men skriver i ett mejl till SN att "all vidare hantering av målningen sker på skolan".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om