– För att kunna skapa de här förutsättningarna så behöver vi ha en effektiv organisation och en budget i balans. Att pengarna hamnar där de bäst behövs, säger Torbjörn Kock (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Nyköpings kommun, under en pressträff på torsdagen.
Målet som de styrande skolpolitikerna presenterar är att "Nyköping ska ha Sveriges bästa skola 2030".
– Tanken är att vi vill få alla att samlas kring ett gemensamt mål, säger Torbjörn Kock.
För att nå dit måste bland annat studieresultaten öka, menar skolpolitikern:
– Här har vi ju en väg att vandra. Vi har haft sjunkande resultat under en längre tid och vi är fullt medvetna om det. Här ska vi ta ett ordentligt avstamp. Det vi kommer titta på är hur behörigheten till gymnasiet ser ut och att eleverna som kommit in på gymnasiet får en gymnasieexamen efter tre år, säger Torbjörn Kock.
Ann-Christine Hartmann (M), förste vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden, säger på pressträffen att det är viktigt med tidiga insatser för att studieresultaten ska öka:
– Redan i förskolan. Det är ingen "quick fix" man kan göra på slutet, det är viktigt att vi börjar redan när barnen är små, säger hon.
Mer konkret – vilka tidiga insatser tänker ni på?
– Man jobbar mycket med barnens språk- och kunskapsutveckling inom förskolan i Nyköping. Det handlar om att skapa rätt förutsättningar för pedagoger, att de i sin tur ska kunna leverera ut till barngrupp för att på så sätt ge eleverna möjlighet att utveckla sitt språk i bättre utsträckning än vad man gjort tidigare, säger Peter Ekedahl, utbildningschef i Nyköping, på torsdagens pressträff.
För att nå målet ska även andelen elever som trivs i skolan öka, samt andelen lärare som trivs på sin arbetsplats, säger Torbjörn Kock. Och skolfrånvaron ska minska.
– Det finns ett närvaroteam i kommunen som även jobbar mot de fristående aktörerna. Där ser vi att vi får fler elever med problematisk skolfrånvaro att komma tillbaka till skolan och att man vänt trenden, säger Peter Ekedahl.
Skolpolitikerna satsar högt – och hoppas kunna nå målet inom tidsramen:
– Det är ett ambitiöst mål, vi är fullt medvetna om det. Men det är både mätbart och fullt realistiskt att kunna uppnå det, säger Torbjörn Kock.