I budgeten för nästa år beslutades att SALSA-medlen inom grundskolan ska ligga på 20 procent. Det innebär att man tar en femtedel av skolpengen till Nyköpings grundskolor och sedan fördelar den till elever utifrån en rad kriterier, såsom föräldrars utbildningsnivå, andelen nyinvandrade elever på skolan samt fördelningen av flickor och pojkar.
– Vi ser att studieresultaten blir bättre i de skolor med högt SALSA-medel, dels på makronivå i Skolverkets utvärderingar, men även i de som divisionen i kommunen gör. Det går kanske inte så fort som vi skulle önska, men det blir bättre, säger Mats Denninger (C), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.
Men underlaget kring SALSA-medlen i kommunen är inte tillräckligt, menar Mats Denninger. Han förklarar att en utredning har aviserats för att få en bättre bild av vad SALSA får för effekter.
– Det finns goda skäl att anta att det träffar hyggligt rätt, men vi vill veta mer så att vi har ett stadigare underlag för en fortsatt diskussion om hur vi fördelar de här resurserna, säger Mats Denninger.
Oppositionen vill att SALSA-medlen sänks till tio procent.
– Nyköpings kommun har bland de lägsta grundpengarna i Sverige. Vi har bland de högsta SALSA-procentenockså, säger Jan Bonnier (M), andre vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden.
Jan Bonnier förklarar att de vill sänka andelen SALSA-medel av en rad anledningar.
– Dels får det den effekten att våra friskolor överlever om vi sänker det till tio procent, det gör de inte om det fortsätter såhär. Dels är grundpengen låg från början. Hade man haft ett högre grundbelopp hade det fungerat bra.
Han fortsätter:
– Det är en feg utväg att göra en utredning. Jag tycker att man kan ha en uppfattning om man är ordförande. Jag tror att det här är ett sätt att försöka avveckla friskolesystemet i smyg, att ha så hög SALSA-procent, och att det finns en baktanke, säger Jan Bonnier.
Mats Denninger säger att det inte finns någon baktanke med SALSA-medlens storlek.
– Att vi använder oss av SALSA-fördelning för socioekonomiskt utsatta elever innebär inte att man är emot friskolor. Jag tycker inte det är någon feg utväg att göra en utredning då det handlar om att vi behöver skaffa oss kunskap om vad den nuvarande nivån har för verkan. Friskolorna har under lång tid efterfrågat en utvärdering av SALSA-medlen.