Vårtecknen vi helst slipper: fästingar, bajs och pollen

Våren välkomnas nog av de flesta. Men det varmare vädret kan också föra med sig obehagligheter. SN listar de värsta vårtecknen – och tipsar om hur du kan hantera dem.


Daniel Jonson och Lisbeth Samuelsson tycker att det är jobbigt när våren drabbas av bakslag.

Daniel Jonson och Lisbeth Samuelsson tycker att det är jobbigt när våren drabbas av bakslag.

Foto: Magnus Grimstedt

Nyköping2024-03-12 11:50

– Det värsta är de här lurvårarna, när det blir snö och is igen, säger Lisbeth Samuelsson som tar en promenad i Nyköping en solig, men ännu ganska kall vårdag.

undefined
Daniel Jonson och Lisbeth Samuelsson tycker att det är jobbigt när våren drabbas av bakslag.

Nu pekar väderprognoserna på mer vårväder, med tio grader eller mer på dagarna och ingen nattfrost. 

Skönt, tycker nog många. Men vissa vårtecken är inte lika trevliga.

– Gruset är jobbigt, och tjälskadorna i vägarna, tycker Lisbeth Samuelsson.

undefined
Rut Winblad von Walter ser fram emot att gruset försvinner från gator och cykelbanor.

Hon får medhåll av Ruth Winblad von Walter, som tar en promenad med sina hundar Idun och Unni. 

– Man längtar efter att gruset ska försvinna, säger hon.

Här är fem mindre välkomna vårtecken: 

undefined
Björkpollen hör våren till, men leder till besvär hos många med allergi.

1. Pollen. Mellan 20 och 25 procent av befolkningen har besvär med pollenallergi, enligt Haidar al Bazzaz, specialistläkare för allergi- och lungsjukdomar i Region Sörmland.

De flesta har så pass lindriga besvär att de klarar sig med några enkla åtgärder eller med receptfri medicin.

– Om man börjar få besvär och vet att det är höga pollenhalter, så ska man helst inte vädra och försöka undvika att gå ut, särskilt under dagen. Och tvätta håret innan man går och lägger sig. Jättemycket pollen fastnar i håret, så det är viktigt att tvätta. Annars hamnar allt i kudden och då får man jättemycket besvär, säger Haidar al Bazzaz.

Den som vill gå ut och till exempel motionera, kan hellre göra det tidigt på morgonen eller sent på kvällen, då pollenhalterna brukar vara lägre.

Nästa steg är att ta receptfria läkemedel. Om inte det hjälper, kan man vända sig till sin vårdcentral. Läkare kan skriva ut högre doser allergiläkemedel eller kombinationer av flera olika preparat.

Om inte heller detta hjälper, kan man få hjälp av specialister, som Haidar al Bazzaz. Då kan andra läkemedel skrivas ut. Det finns också möjlighet att vaccinera sig mot sin allergi, så att man får ökad tolerans.

undefined
Med värmen vaknar fästingarna. Sörmland är särskilt hårt drabbat av TBE.

2. Fästingarna. Som tidningen har berättat, var Sörmland förra året det län som drabbades hårdast av den fästingburna sjukdomen TBE. Regionen uppmanar därför alla som vistas ute att vaccinera sig mot sjukdomen. De flesta som smittas av TBE får lindriga symptom, men sjukdomen kan vara mycket allvarlig. I vissa fall krävs intensivvård. Även dödsfall har inträffat.

– Vi hade några intensivvårdade patienter förra året i Sörmland. De är inte så många, som tur är, men det är ändå läskigt. Det drabbar oftast vuxna, men det kan vara i övrigt helt friska vuxna som drabbas, sa Malin Enarsson, smittskyddsläkare i Region Sörmland, till tidningen i början av mars.

undefined
Hundbajs – inte det trevligaste med våren.

3. Hundbajs. Vad som göms i snö, kommer fram i tö ... Men att inte plocka upp efter sin hund är faktiskt olagligt, och kan leda till böter.

undefined
Potthålen hör till de mindre välkomna vårtecknen.

4. Potthål. Väderomslag med omväxlande kallt och tö bidrar till uppkomsten av potthål i vägarna. Den här vintern tycks ha varit värre än tidigare, och potthålsproblemen har orsakat många skador på bilar, något som tidningen kunde berätta om i början av februari. Till och med på stora vägar, som E4:an söder om Nyköping, har det varit problem. Även om vinterväglaget nu försvinner kan det vara läge att ta det fortsatt försiktigt i trafiken.

undefined
Grus på cykelbanor kan vara besvärligt och i värsta fall leda till olyckor.

5. Rullgrus. Ett annat trafikrelaterat, mindre önskat vårtecken är de stora mängder grus, som ligger kvar inte minst på trottoarer och cykelbanor. För den som cyklar kan gruset lätt leda till olyckor. Även här måste uppmaningen bli att ta det försiktigt till dess att gruset har sopats upp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!