Nu blommar hassel och al. Den som har pollenallergi kan alltså redan nu få känningar.
En som kommer att lida mindre än vanligt är Emil Sauter, som precis har avslutat en tre år lång behandling mot pollenallergi.
–Förut kunde jag inte spela fotboll. Ögonen bara rann och kliade, jag fick lov att kliva av planen för att ta droppar, säger han.
Hans läkare rekommenderade till slut att han skulle genomgå en allergivaccination, som är en immunterapi. Patienten utsätts för ämnet som han eller hon är allergisk mot. Från början i låg dos, sedan i allt högre koncentrationer.
–De sista sprutorna var värst, armen svullnade upp och värkte. Första kvällen kunde jag inte sova på den sidan, sedan gick det bättre. Men det kändes ett par dagar till, säger Emil Sauter.
Att han aldrig har varit spruträdd var en stor fördel, eftersom sticken har blivit många. Från början en i veckan, sedan en spruta var sjätte vecka.
–Det var absolut värt det, säger Emil Sauter, som redan förra året kände rejäl skillnad på hur mycket allergin påverkade honom. I takt med att han växer kommer det troligen att bli ännu bättre.
–Nästan alla patienter tycker efteråt att allergin har blivit så mycket lindrigare att det varit värt alla sprutorna och att ta sig till sjukhuset. Vissa blir helt besvärsfria, säger barnläkaren Lena Bäckstrand på Nyköpings lasarett.
Ju tidigare man börjar, desto bättre effekt. Är behandlingen klar före puberteten minskar även risken att få astma, som annars är en vanlig följd av pollenallergi.
Före 2001 var det bara enstaka personer som vaccinerade sig mot allergi i Nyköping. Men då kom en barnläkare till avdelningen som hade forskat på allergier och såg de många fördelarna med vaccinationer.
Nu kommer ungefär 130 barn regelbundet till barnmottagningen varje år och får allergibehandling. Men det räcker inte med att vara lite vårallergisk för att bli erbjuden ett vaccinationsprogram.
–De som är aktuella har sådana besvär att de inte klarar av sin vardag, att vara i skolan eller på jobbet, trots full medicinering med antihistamintabletter, ögondroppar och nässprej, säger Lena Bäckstrand.