– Visst har det varit tufft det sista året, men som tur är har vi väldigt mycket att göra på luncherna. Innan jul har vi stått utomhus och sålt våra matlådor ute på parkeringen, säger Anette Andersson som driver Moas Mat tillsammans med sin man Mats Andersson.
Den anrika lunchrestaurangen, som ligger i samma byggnad som Lantmännen i Kungshagen, har anpassat sig till rådande omständigheter. Restaurangen erbjuder 16 sittplatser mot normalt 30. Nu när festmiddagarna och cateringverksamheten ligger nere på grund av pandemin har fokus skiftat mer till matlådorna.
– De som inte vill komma in i butiken kan beställa maten genom att ringa på klockan, då kommer jag ut till dem och tar upp beställningen och så kommer jag ut med maten till dem. Det har varit så himla bra för alla pensionärer och de som är i riskgrupper, säger Anette Andersson.
Moas Mat började sälja matlådor långt innan pandemin.
– Vi började för ungefär 10 år sedan. Vi började sälja matlådor till kunder som ville ta kortare lunchraster så att de kunde sluta tidigare på fredagarna, det skulle gå snabbt och vara lätt att hitta parkering. Vi var först med husmanskost-lådorna i stan. I och med pandemin har vi fått en hel del konkurrens, säger Anette.
Restaurangen öppnade i februari igen efter att ha varit stängd i två månader. En orsak till uppehållet var naturligtvis pandemin.
– Vi kände att det är inte vår grej att hålla på med bufféer med tanke på smittspridningen. Vi gjorde inga jultallrikar eller julpåsar. Vi hade ingen julmat alls så vi stängde redan den 11 december. Sedan är hela januari normalt en jättedålig månad med lite catering och få lunchgäster. Så vi brukar alltid ha stängt i januari, säger Anette.
Restaurangen väntar på nya besked från myndigheterna om vilka restriktioner som ska gälla för att hindra smittspridning.
– Det blir inte lönsamt att dra igång en cateringverksamhet för bara åtta personer. Just nu är det bara att jobba med luncherna och hålla ut så länge som det bara går. Tufft ekonomiskt, ändå plus minus noll, men vi har i alla fall något att pyssla med. Den dagen de släpper på restriktionerna tror jag att folk kommer att anordna fester, afterwork och konferenser, men kanske mer utomhus.
– Vi hoppas på sommaren. Då kan det kanske bli mer studentskivor och alla bröllopsfester från förra året som inte blivit av.
Restaurangen serverar husmanskost och på cateringen à la carte-rätter. Moas använder sig i möjligaste mån mat av råvaror som är lokalproducerade.
– Jag lagar all mat som vi serverar och är ytterst noggrann med att den håller den kvalitet som Moas Mat står för, säger Mats Andersson. Vi är nu äldsta restaurangen i stan och vi värnar om att hålla kvar våra traditioner och laga fin och god husmanskost, säger Mats.
Kungshagen för förändrats under de dryga 30 år som Anette och Mats har varit verksamma i området.
– Förut var det här bara ett rent industriområde, men det är inte så längre. Nu är det mer lite verkstäder, affärer och bostäder runtom. Vi har den fina hamnen här nedanför också. Det är lätt att få parkering. Vi ligger väldigt bra till strategiskt.