Enkäten visar – de flesta högstadieelever trygga

De flesta av eleverna på Nyköpings högstadium känner sig trygga på skolan. Det visar kommunens senaste trygghetsundersökning. Men andra svar oroar.

Trygghetsenkäten på Nyköpings högstadium visar att de allra flesta elever känner sig trygga på skolan.

Trygghetsenkäten på Nyköpings högstadium visar att de allra flesta elever känner sig trygga på skolan.

Foto: Linnéa Lind

Nyköping2022-06-08 20:00

Nio av tio elever på Nyköpings högstadium svarar i trygghetsundersökningen att de alltid eller oftast känner sig trygga i skolan och i klassen.

– Det är jätteroligt att det är så många som är trygga. Det märker man. Tryggheten är väldigt bra för att vi är sköna mot varandra, säger Ludwig Hallbäck, elev.

– Jag tycker att det är rätt tryggt. Det blir tryggare och tryggare. Trygghetsteamet har gjort stor skillnad. Visst blev det lite otryggt när brandlarmen gick hela tiden, men skolan tog verkligen tag i det. Vi har betydligt fler lärare ute i korridorerna, så personer har inte någon chans att vara taskiga mot någon eller så, säger klasskamraten Josefin Gustavsson.

Trygghetsenkäten från Nyköpings kommun gick ut till skolor under hösten och sammanställdes under våren. På Nyköpings högstadium har 841 av 1078 elever besvarat den. Svarsfrekvensen ligger således på 78 procent.

"Vi arbetar mycket med främjande, förebyggande och trygghetsskapande insatser. Skolan är och ska vara en trygg plats", skriver Tina Johansson, rektor, och Anna Kapanen Kjellberg, verksamhetschef, i ett gemensamt mejl till SN.

Enkäten visar att hälften av eleverna inte tycker att skolans ordningsregler följs. Johansson och Kapanen Kjellberg skriver att de jobbar löpande med frågan.

"Ordningsreglerna gäller allt från nedskräpning till hur vi talar med varandra. Vi har tittat närmare på vad det är eleverna upplever inte fungerar och det handlar oftast om mobil- och skolfri skola".

Enkäten visar att drygt en fjärdedel av eleverna känner sig oroliga över att bli filmade eller fotograferade i skolan mot sin vilja. Vidare framkommer att 14,7 procent av eleverna svarar att de blivit kränkta, diskriminerade, utsatta eller mobbade av någon vuxen på skolan under det senaste året. Det ser rektorn och verksamhetschefen allvarligt på och förklarar att elever ibland upplever sig kränkta när de får ett omdöme eller betyg de inte är nöjda med.

"Utifrån kommentarerna i enkäten ser vi att det ofta rör sig om frågor kring betyg och bedömning. Så fort vi får signaler om något så utreder vi det", skriver de.

Hälften av eleverna berättade om händelsen för någon vuxen på skolan, och av dem svarade drygt hälften "Nej" på frågan om skolan gjorde något åt situationen. Johansson och Kapanen Kjellberg förklarar att de säkert kan bli bättre på att förklara processen för hur anmälda händelser utreds, samt att uppmuntra fler elever att berätta för en vuxen om det händer något.

En fjärdedel av eleverna som besvarat enkäten svarade att de blivit kränkta, trakasserade, utsatta eller mobbade av någon elev på skolan.

"Att elever blir utsatta av andra elever är något som vi tar på största allvar och arbetar ständigt med. Tonåren är en känslig tid, men mobbning är aldrig något vi kommer att se genom fingrarna med", skriver rektorn och verksamhetschefen.

Hur ser ni på resultatet överlag för Nyköpings högstadium?

"Trygghetssiffran är överlag hög, vilket vi är glada för. I samhällsdebatten kan man få bilden av att skolan är och känns som en otrygg plats alldeles för ofta. Vi har en fantastisk skola med underbara elever och engagerade, kompetenta lärare. Vi är stolta över den. Men vi ser också att fler elever behöver veta och känna att vi tar tag i problem när vi får kännedom om dem. I nästa undersökning hoppas vi att tryggheten har ökat", skriver Johansson och Kapanen Kjellberg.

Trygghetsundersökningen

Undersökningen visar att de flesta eleverna på Nyköpings högstadium känner sig trygga med skolans lärare. 93,8 procent svarade "Ja, alltid" eller "Ja, oftast". 

Den vanligaste typen av kränkningar mellan elever är med ord, visar undersökningen, och det är vanligast att det sker i skolans korridorer.

Det eleverna tycker är viktigast att arbeta med på skolan för att säkra tryggheten är självförtroende och självkänsla, följt av vuxennärvaro i korridoren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!