– Tanken är att man ska kunna gå hit och undersöka vilka hjälpmedel som kan behövas för att leva ett mer självständigt liv, säger initiativtagaren Linda Svensk.
I linje med vård- och omsorgsnämndens nya riktlinjer satsar Nyköpings kommun på ny teknik för att underlätta hemsjukvården. Den 15:e juni invigdes kommunens nya "showroom" – en visningslägenhet där allt från ergonomiskt utformade ryggtvättare till specialanpassade diskborstar visas upp i sin naturliga miljö för allmänheten.
– Det gäller inte bara äldre. Man kan ha funktionsnedsättningar som ung – svårt att greppa och använda bestick till exempel. Det finns något för alla, fortsätter Svensk.
Syftet är att på ett pedagogiskt sätt förklara hur brukaren kan leva mer självständigt genom att hemmiljön anpassas. I lägenheten finns till exempel inga mattor eftersom det minskar risken för att brukaren snubblar och skadar sig, men fallolyckor beror på flera saker.
– Näringsbrist kan också påverka risken att ramla. Viss sorts medicin ökar också fallrisken. Men med till exempel belysning, bra skor och halksockor minskar fallrisken, säger Karlsson Norén.
En annan målsättning är att minska de äldres osäkerhet inför ny teknik, förklarar Carina Wallin, ordförande för vård- och omsorgsnämnden i Nyköpings kommun. Ett av de digitala hjälpmedel som de har svårast att acceptera är den så kallade trygghetskameran. Med den kan brukarna bevakas nattetid på distans så att vårdpersonalen kan försäkra sig om att de inte far illa.
– Vissa kan tro att någon tittar på dem hela tiden. Så är det ju inte, man tittar vid särskilda tillfällen för att se om brukaren ligger kvar i sin säng. Och gör den inte det så får någon åka ut och titta till. Problemet som kan uppstå om någon åker dit i onödan är att brukaren kan vakna och inte somnar om.
Wallin menar att den största utmaningen inom Nyköpings hemsjukvård är personalbrist i kombination med ett växande antal äldre.
Är det här projektet ett sätt att hantera situationen, genom att satsa på effektiv teknik?
– Ja, det är en del av det. Så länge som möjligt vill vi att man ska kunna bo hemma. Och då behöver vi hjälpmedel. Det här är ett sätt att kunna erbjuda brukarna så bra vård som möjligt.