Privatekonomen tipsar – så fixar du krisen

Ett stålbad väntar många hushåll när lågkonjunkturen tar ett grepp om Sverige. Idag får SN:s läsare tips av Swedbanks och Sparbankernas privatekonom Arturo Arques om hur de kan klara krisen.

Många hushåll kan minska sina kostnader för att klara krisen, säger Arturo Arques, Swedbanks och Sparbankernas privatekonom. Nu tipsar han SN:s läsare om hur.

Många hushåll kan minska sina kostnader för att klara krisen, säger Arturo Arques, Swedbanks och Sparbankernas privatekonom. Nu tipsar han SN:s läsare om hur.

Foto: Roger Sundberg

Nyköping2023-04-19 06:43

När finansminister Elisabeth Svantesson (M) på måndagen presenterade regeringens vårbudget målade hon upp en dyster bild av svensk ekonomi. Sverige är på väg mot en lågkonjunktur och den förväntas pågå under flera år.

Samtidigt var Swedbanks privatekonom Arturo Arques i Nyköping för att ge hushållen tips om hur de kan övervintra krisen.

– Många hushåll har redan fått se sitt ekonomiska utrymme försämras. Det tuffa budskapet är att det värsta sannolikt återstår, säger han.

Eftersom Sverige är ett land med ekonomiska klyftor ser hushållens förutsättningar att klara krisen olika ut.

Den tiondel av hushållen som har störst marginaler behöver knappast vidta några åtgärder för att minska sina utgifter. För den femtedel av hushållen som har minst marginaler blir det riktigt tufft, säger Arturo Arques.

Här återfinns arbetslösa, garantipensionärer och studenter. Många av dessa hushåll har inga onödiga utgifter att dra ner på, utan pengarna räcker precis för att klara det nödvändigaste.

Hur ska dessa hushåll agera?

– Det är otroligt tufft och jag har full respekt för det. Ofta har dessa hushåll fullständig koll på sina utgifter. Garantipensionärerna vet redan idag var de kan handla maten billigast. Tyvärr måste de här grupperna trolla med knäna.

undefined
Lite lägre inomhustemperatur kan spara stora pengar.

Mellan de rikaste hushållen och de fattigaste finns medelklassen. Ungefär sju av tio hushåll räknas hit. Den ekonomiska krisen riskerar att bli kännbar för dessa hushåll. Men ofta kan dessa hushåll minska på sina utgifter för att klara krisåren.

Bostaden är nästan alltid den största kostnadsposten, berättar Arturo Arques.

– Om man har bostadslån gäller det att se över vilka villkor man har. Det handlar också om åtgärder som kan minska kostnaden för till exempel uppvärmning. Går det att sänka temperaturen?

En annan post att se över är matkostnaderna. Undersökningar som Swedbank har gjort tillsammans med Matpriskollen visar att många hushåll kan minska sina matkostnader med mellan 20–30 procent.

undefined
Handlar du grönsaker efter säsong, köper butikernas lågprismärken och utnyttjar rabatter?
undefined
Matlåda istället för utelunch kan spara 1 800 kronor per månad och person.

En effektiv åtgärd är att laga lite mer mat på kvällarna och göra matlådor av resterna.

– Om man äter matlåda i stället för att gå på lunchrestaurang sparar en vuxen person runt 1 800 kronor i månaden. Om det finns två vuxna i hushållet blir siffran dubbelt så hög.

Andra sätt att minska på matkontot är att handla grönsaker efter säsong, köpa butikernas lågprismärken och att utnyttja rabatter.

Det är också klokt att alltid göra en inköpslista innan man handlar – och hålla sig till den.

– Butiker är specialister på att få kunderna att göra spontaninköp. Det går att spara pengar genom att inte falla i den fällan.

undefined
Behöver du en eller flera streamingtjänster? Många bäckar små.

En annan relativt stor utgiftspost för många hushåll i medelklassen är olika former av streamingtjänster, abonnemang och prenumerationer.

– Gå igenom dessa kostnader och välj bort några av tjänsterna om det går. En tjänst kan vara billig. Men många hushåll har många streamingtjänster och då tickar kostnaderna iväg.

Även om det värsta återstår bedömer Arturo Arques att de absolut flesta hushållen kommer att klara krisen. Marginalerna är så pass stora att de inte behöver lämna hus och hem.

– Men det finns en mindre grupp i medelklassen som kan råka riktigt illa ut. Barnfamiljer som nyligen har köpt sin första bostad och där någon i hushållet förlorar sitt jobb – dessa hushåll kan få det väldigt tufft, säger han.

Många har marginaler

Många hushåll har ekonomiska marginaler som gör att de kan stå emot en kris. Det visar en undersökning av Swedbank (Kvar till sparande 2022).

Efter det att nödvändiga utgifterna är betalda har:

Ett hushåll med två vuxna och två barn, som bor i småhus, i genomsnitt 22 000 kronor kvar varje månad.

Ett hushåll med en ensamstående i bostadsrätt har 3 000 till 4 000 kronor kvar.

Siffrorna är från förra året. Enligt Arturo Arques har marginalerna sannolikt minskat väsentligt sedan dess.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!