Projektledaren: "Vi håller budgeten"

Stallväggarna är uppe och om två veckor reser man takstolarna till ridhuset. Den stora ridhusanläggningen som byggs ute på Arnö börjar växa fram.

Första delen av stallväggarna har kommit upp och över betongdelen så kommer det bli träfasad. 2022 ska anläggningen vara inflyttningsbar. Projektledare Sofi Hamilton jobbar nära med platschefen Lars Eklund och de tillsammans försöker hitta så bra lösningar som möjligt.

Första delen av stallväggarna har kommit upp och över betongdelen så kommer det bli träfasad. 2022 ska anläggningen vara inflyttningsbar. Projektledare Sofi Hamilton jobbar nära med platschefen Lars Eklund och de tillsammans försöker hitta så bra lösningar som möjligt.

Foto: Ulrika Gustafzon Cummings

Nyköping2020-05-21 21:00

– Vi ligger i fas och vi håller budgeten, säger projektledare Sofi Hamilton.

Ridskolebygget vid Flättna är ett av de större som pågår i Nyköpingskommun just nu. Kostnaden ligger på runt 80 miljoner kronor och ska vara klart för inflyttning 2022. Än så länge är det frågetecken kring vem som ska ha hand om driften, men anläggningen växer så smått fram.

Stallväggarna är uppresta och bakom dem har det sprängts bort en hel del sten för att kunna anlägga den humana delen av stallet med bland annat omklädningsrum, rehabavdelning och sadelkammare. Den delen blir för övrigt två våningar hög med en kafeteria, domarrum och kontor på övre plan. Betongplintar markerar än så länge ut ridhuset – stommen monteras om ett par veckor – och bredvid det ska en utomhusbana anläggas.

– Det är mycket sten som sprängts bort men vi krossar stenen och använder den igen på området. På så sätt sparar vi pengar, säger Sofi och fortsätter:

– Det är en tajt budget jag har att jobba med men det har jag vetat om från start. Jag har varit öppen mot entreprenören så vi har försökt hitta lösningar som vi tjänar på. Till exempel skulle vi ha en ryttargång inne i ridhuset gjord av gummisten, men så funderade vi ett varv till och kom fram till att det inte var nödvändigt med gummi och då blev det lite billigare.

De pengarna kan man i stället lägga på andra detaljer på området. Det finns till exempel planer för en islandshästoval och ett vattenhinder i fälttävlan.

undefined
Utsikt från stallet till det tilltänkta ridhuset där betongplintarna markerar området så här långt. Stommen komemr att lyftas på plats om drygt två veckor. "Det kommer att vara 24x64 meter, med chans att förlänga det till 70" säger Sofi.

– Så blir det pengar över så kan vi ta något från den här listan i stället. 

Sofi beskriver det hela som en dynamisk, levande process.

Det finns ett lagförslag om hästarnas påverkan på miljön och hur man ska åtgärda det. Det pratas då om två-tre hästar per hage och så vidare, finns det tänket med i era planer?

– Vi har ordentligt med mark så vi kan ha stora hagar. Uppdraget har varit att kunna ha 60 hästar, även om det i dagsläget bara planeras för 30 så vi kan utöka hagarna om det kommer ett sådant beslut. Men vi har kravet att ta hand om fosforen och det är därför vi har gjort dammar så att vi inte ska släppa ut dagvattnet direkt i dikena. 

undefined
Här ska en av hästarnas alla hagar vara. Aktiv grupphästhållning är var det är frågan om och inte vanlig lösdrift. "Vi ska se till att hästarna rör på sig. De är ju stäppdjur och behöver göra det. Då kan man sätta grovfoderstationen på ett ställe och kraftfodret på ett annat, då rör det på sig." säger Sofi

Anläggningen är tänkt att byggas, precis som Rosvalla, i etapper.

– Om det behövs så kan den växa. Jag har bland annat sett till att ridhusets ena gavel är fribärande. Därmed kan det växa sex meter till, till 70 meter, och då kan man arrangera nationella tävlingar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!