Glada barnskrik fyllde på tisdagsmorgonen skogsområdet vid Brandkärrsvägen då ett nytt lekområde invigdes. Namnet, "lek- och lärskogen" har åttaåriga Estahil Guled och nioåriga Mustafe Gantxo varit med och tagit fram, efter olika förslag från klasserna på Brandkärrsskolan.
– Det är ett fint namn och det passar skogen, tycker Estahil Guled.
Vad har ni gjort här idag?
– Massa olika lekar som man kan göra!
Arbetet med lek- och lärskogen påbörjades i februari förra året. Mihaly Sarpatkis arbetslag från kommunens parkavdelning har röjt området på sly, betong och gamla armeringsjärn. Av naturmaterial som stockar, stenar och stubbar har de byggt hinderbana, labyrint och skulpturer.
– Vi har försökt använda oss av så mycket naturmaterial som möjligt, det är bra både för miljön och för oss – det ger en bra känsla, säger han.
De har även röjt fram en liten pulkabacke och ordnat sittplatser med grillplats.
Lisa Walther, lärare i svenska som andraspråk på Brandkärrsskolan, tycker att den nya lekplatsen passar bra in i skolans arbete med rörelse för barnen.
– Vi vill få in rörelse så mycket som möjligt – forskning visar att ju mer man rör sig desto bättre lär man sig. Så det är jättekul att vi har en plats så här nära nu – bara ett stenkast bort. Den kommer vara jätteuppskattad, säger hon.
Lisa Walther berättar vidare att skolans rörelsesatsning handlar både om pausaktiviteter där barnen gör alltifrån sådant som att hoppa fem gånger, till att leka Följa John. Lärarna har också fått utbildning i rastaktiviteter.
Andra på plats vid den festliga invigningen var barn- och ungdomsnämndens ordförande Torbjörn Kock, Socialdemokraterna, som ville se vad politikernas beslut vid skrivbordet blir till ute i verkligheten.
– Den här platsen kommer att bli till så mycket glädje för barnen här i Brandkärr och jag hoppas att även andra Nyköpingsbor hittar hit, säger han.
Han betonar också hur unikt det är med en lekmiljö i anslutning till skog och natur som ligger så pass nära stadsmiljö.
– Att ha en sådan här plats mittemellan Biltema och ett bostadsområde – det är speciellt.
Och platsen kan också fortsätta att förändras, berättar Jeanette Mellström som ingår i parkarbetslaget:
– Barnen kanske ska göra fågelholkar som vi sen sätter upp. Det ska bli jättekul att se hur det här utvecklas.