Räddningsinsatsen vid isolyckan kunde ha startats snabbare

Rutinerna kring räddningsinsatsen för den tragiska isolyckan utanför Vålarö får kritik. Insatsen kom inte i gång tillräckligt snabbt, enligt en rapport från Linköpings universitet.

Foto:

Nyköping2016-02-24 21:02

Den 19 januari 16.20 slog anhöriga larm om att två män begett sig ut på en skridskotur omkring lunchtid och inte återvänt.

SOS alarm kategoriserade då ärendet som "försvunnen person" och lämnade det vidare till polisen som gjorde samma bedömning. 17.51 finner anhöriga de båda männens bil vid Svärdsklova. Först då kontaktar polisen sjö och flygräddningscentralen i Göteborg som inleder en sjöräddningsinsats med helikopter, svävare och mobilpejling för att försöka lokalisera skridskoåkarna.

I en rapport framtagen av Rebecca Stenberg, säkerhetsansvarig i Friluftsfrämjandet och räddningsforskare vid Linköpings universitet kritiseras rutinerna kring hur SOS alarm och polisen agerat. Enligt rapporten skulle SOS alarm och polis, redan från början indexerat ärendet som ett sjöräddningsärende och inte försvunnen person på land. I enlighet med lagen om skydd mot olyckor, LSO.

När polisen inleder eftersökning av en försvunnen person på land utgår man ifrån informationssamlande igenom bland annat intervjuer för att bygga en profil av personerna man letar efter. Sjöräddningens insats vid försvunnen person till sjöss eller på isen sätter omedelbart igång. Informations tas in parallellt. På sjön eller isen kan man inte vänta.

Rebecca Stenberg vill dock inte peka ut någon enskilt ansvarig utan betonar att det handlar om att kommunikation och samverkan måste lyftas fram och förbättras vid den här typen av olyckor.

– Vi gjorde utredningen därför att vi är måna om våra medlemmars säkerhet och naturligtvis alla som rör sig i detta område. Det var på våran bakgård, här åker vi skridskor. Då vill vi veta varför olyckan skedde om det finns något att lära av det, säger Rebecca Stenberg.

Polisen har inlett en arbetsrättslig utredning efter händelsen och vill inte kommentera ärendet innan det är utrett.

– Det är en pågående arbetsrättslig utredning. Så vi har sagt att vi avvaktar med att kommentera eftersom vi inte riktigt vet om eller vad vi brustit i, säger Susanna Ricknert, presskommunikatör på polisen.

Rättelse: I SN 22/2 stod att Sjöräddningssällskapet stod bakom rapporten och en anmälan till polisens avdelning för särskilda utredningar. Detta stämmer inte, utan det är Svenska livräddningssällskapet och Friluftsfrämjandet Nyköping som avses stå bakom rapporten, de har dock inte gjort någon polisanmälan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!