Räddningstjänsten söker fler deltidsbrandmän

Deltidsbrandmännen är en avgörande del i räddningstjänstens organisation. Nu söker Sörmlandskustens räddningstjänst efter fler medarbetare.

Rodrigo Sáenz är även deltidsbrandman, eller räddningstjänstpersonal i beredskap, rib, som det också kallas.

Rodrigo Sáenz är även deltidsbrandman, eller räddningstjänstpersonal i beredskap, rib, som det också kallas.

Foto: Magnus Grimstedt

Nyköping2022-09-06 18:12

– Jag är en kontorsnisse och jobbar på Region Sörmland som strateg med välfärd och folkhälsa, säger Rodrigo Sáenz.

Han är även deltidsbrandman, eller räddningstjänstpersonal i beredskap, rib, som det också kallas.

När "brandman på jobbet-dagen" uppmärksammades på tisdagen, hade han sin hjälm med på sitt ordinarie jobb. 

Innan Rodrigo Sáenz flyttade till Sverige var han involverad i den frivilliga brandkåren i Spanien, där han kommer ifrån.

undefined
Rodrigo Sáenz är även deltidsbrandman, eller räddningstjänstpersonal i beredskap, rib, som det också kallas.

– Det första jag frågade när jag kom till Sverige 2010, var om det fans någon frivillig brandkårsorganisation. Det fanns den här riben, men jag måste kunna svenska. 2019 sökte jag och kom in på utbildningen, säger han.

Nu uppmanar han fler att söka sig till räddningstjänsten. 

– Det är så roligt. Du kommer att få jättetrevliga kollegor, jag har blivit väldigt bra mottagen av både av heltidare och deltidare.

Fler deltidsbrandmän är också något som ledningen på räddningstjänsten önskar sig.

– Vi har brist på flera håll. Just nu söker vi till hela organisationen, säger Per Andersson, chef för rib och värn vid Sörmlandskustens räddningstjänst.

Deltidsbrandmännen står för en stor del av räddningstjänstens förmåga.

– När det händer något på de mindre orterna, eller om det blir flera larm samtidigt, då är rib-styrkorna helt avgörande, säger Henrik Lundh, chef för räddning och säkerhet.

Även om den operativa förmågan inte är hotad, kan det vara svårt att fylla alla luckor i schemat, så att det hela tiden finns personal i beredskap. Därför söker räddningstjänsten nu efter fler som vill bli deltidsbrandmän.

För att det ska lyckas, måste man också få deltidsbrandmännens ordinarie arbetsgivare med sig. För de flesta har ett vanligt jobb, som de måste kunna lämna om det blir larm.

undefined
Per Andersson, chef för rib och värn vid Sörmlandskustens räddningstjänst.

Att ha tillräckligt nära till stationen är en förutsättning för den som vill bli deltidsbrandman. En annan är att man måste klara de tester som krävs. Men det är inga supermänniskor man söker.

– Det är inga omänskliga tester, men behöver inte vara någon elitidrottsman, utan det räcker att man är i någorlunda god form. Det är inga stålmannentester, säger Per Andersson. 

Sörmlandskustens räddningstjänst välkomnar inte minst kvinnor att söka. 

– Det bästa vore om vi kunde vara hälften/hälften, så klart. Vi har tjejer, men det är fortfarande ett mansdominerat yrke. Jag uppmanar alla att söka, säger Per Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!