Så klarar du kylan – räddningstjänstens bästa tips

De kyliga vintermånaderna kommer med många olika faror och risker för trafikanter. SN har träffat räddningstjänsten i Sörmland för att få tips på hur du kör säkert under vintern.

Kaj Mattsson och Elin Pettersson från Räddningstjänsten Sörmland.

Kaj Mattsson och Elin Pettersson från Räddningstjänsten Sörmland.

Foto: Magnus Grimstedt

Nyköping2024-01-05 04:43

Till helgen ser det ut att bli kallt i Sörmland med temperaturer runt minus tio i länet. Under veckan har det även varit gul varning och en hel del blåst.

Elin Pettersson och Kaj Mattsson på räddningstjänsten tycker att du ska ta dig en funderare om du verkligen behöver ge dig ut på vägarna innan du sätter dig i bilen. 

undefined
Kaj Mattsson och Elin Pettersson från Räddningstjänsten Sörmland.

– Det är inte läge att åka ut och cruisa på E4:an utan det kan man spara till i vår. Om man ska åka, så åk i god tid. Det är inte lämpligt att ligga i 110 och vara stressad, säger insatsledare Elin Pettersson.

Om du ger dig ut finns det en hel del grejer som är bra att ha i bilen utifall du skulle fastna. 

– Klä dig varmt och ha med dig en filt. Ha fulladdad mobil med powerbank. Fulltankad bil. Reflexvästar är bra att ha i bilen. Se till att du har varningstriangel ifall du skulle krocka och blir stående, säger Elin Pettersson. 

undefined
Innan du ger dig ut på vägarna kan det vara bra att gå igenom vad du har i bilen utifall du skulle bli stillastående ute i snön.

Ett litet oväntat tips räddningstjänsten ger är värmeljus.

– Det är jättebra, det blir mycket varmare än vad man tror faktiskt. Men det är viktigt att man har dem under uppsikt i bilen, säger, styrkeledaren, Kaj Mattsson.

– Det funkar även bra med någon typ av värmepåse eller lyktor, så länge det är en värmekälla, fyller Elin Pettersson i.

Vad ska jag passa mig för om jag har fastnat?

– Gå inte ut och gå i trafiken i onödan så att du riskerar att bli påkörd. Hör av dig till 112 och säg att du är fast så du kan få hjälp, säger Kaj Mattsson.

Hur kan ni evakuera folk om de skulle behövas?

– Förr hade vi bandvagn men nu kommer vi att ta folk med fyrhjuling om det behövs evakueras. Vi kan även sätta på larvfötter på den och då kommer den fram riktigt bra, Kaj Mattsson.

undefined
Om du skulle fastna och behöver evakueras använder Räddningstjänsten Sörmland fyrhjulingar som sitt hjälpmedel i evakueringen.

För räddningstjänsten är just vägarbetet det farligaste jobbet de utför.

– Det är på väg, det är där det händer grejer. Känns som att det är den farligaste typen av arbetsplats vi är på, Kaj Mattsson.

– Det har ändå skett dödsolyckor med räddningspersonal, det är en mardröm och får absolut inte hända, säger Elin Pettersson.

undefined
Värmeljus kan enligt räddningstjänsten vara en bra värmekälla utifall du sitter fast i vinter. Men ha ljuset under uppsikt.

Både Elin Pettersson och Kaj Mattsson är överens om att det är viktigt att hålla avstånd till andra trafikanter och att du anpassar din hastighet när du åker förbi ett räddningsarbete

– Överlag tycker jag att folk är väldigt trevliga och förstår allvaret i situationen. Sen så finns det ju alltid de som sticker ut, säger Kaj Mattsson.

Packlista till bilen

Ha varma kläder eller en filt. 

Någon typ av värmekälla så som heatpacks eller värmeljus.

Ha en fullladdad mobil eller powerbank med dig.

Det kan vara bra att ha en skyffel för att kunna gräva dig loss om du sitter fast.

Varningstriangel och förstahjälpenlåda bör du alltid ha. Kontrollera så att du har det i din bil.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!