– Vi har inte en lägre bemanning än det som är normen i Sverige.
Det säger räddningschefen Patrik Kullman apropå den kritik som har framförts om att grundbemanningen är för låg vid utryckningar. Grunden är att fem personer rycker ut i två bilar, vilket gör att en brandman kan behöva framföra ett av fordonen ensam. Väl på plats vid en brand måste beslut tas om rökdykning ska genomföras eller inte.
För att kunna rökdyka krävs fem personer enligt lag. Samtidigt måste räddningstjänsten ha med sig två fordon vid utryckningar. För den som kommer ensam i den andra bilen kan det bli stressigt att byta om och förbereda sig för rökdykningen, enligt den kritik mot bemanningen som medarbetare har fört fram.
Men att fem personer rycker ut, och att det krävs två fordon, är inget nytt, betonar Patrik Kullman. Tvärtom har bemanningen ökat sedan 2019, då grundbemanningen var lägre och deltidbrandmän därför fick täcka upp på kvällar och helger.
Personal inom räddningstjänsten har även slagit larm om att många har sjukskrivit sig eller slutat på grund av dålig arbetsmiljö. Samtidigt visar statistik som kommunen har tagit fram att medarbetare inom utryckningsstyrkan visserligen slutat och varit sjuka, men inte i någon större utsträckning än i organisationen i övrigt eller jämfört med andra delar av kommunen.
– Vi har inte haft fler sjukskrivningar, eller fler som har slutat, i den operativa gruppen än andra, säger Patrik Kullman.
Som tidningen har rapporterat tidigare, har det även framförts kritik mot att anställda ofta tvingas byta pass och att det därför är svårt att planera sitt privatliv. Räddningstjänsten har granskat även denna statistik.
– Jag har bett om en uppföljning av detta och fått statistik på hur ofta omflyttningar sker med kort varsel, det vill säga kortare än tio dagar. Statistiken för januari till och med september 2021 visar att det hände vid 13 tillfällen på totalt 2 730 arbetspass, säger Patrik Kullman.
Även om Patrik Kullman anser att organisationen på räddningstjänsten, och de förändringar som skett, är rimliga, är han noga med att betona att han vet att det finns medarbetare som mår dåligt. Han medger att detta kan påverka deras arbetsinsats.
– Jag har all respekt för det. Och om medarbetare är oroliga och arga så påverkar det deras engagemang. Det behöver vi hantera.