Räddningstjänsten: "Felparkeringar hindrar livräddning"

Många tar bilen till badplatsen, men en felparkerad bil kan bli livsfarlig. "Tänk på att vi måste komma fram", säger Henrik Holm på Sörmlandskustens räddningstjänst.

Henrik Holm, dykledare på Sörmlandskustens räddningstjänst.

Henrik Holm, dykledare på Sörmlandskustens räddningstjänst.

Foto: Magnus Grimstedt

Nyköping2021-06-18 06:32

– Det är jätteviktigt hur man ställer bilarna vid en badplats. Man tänker väldigt själviskt och riskerar att ställa sin bil på fel plats så den står i vägen för räddningstjänsten. Vi kommer inte fram och missar dyrbar tid, säger Henrik Holm, dykledare på Sörmlandskustens räddningstjänst.

Förra året hade räddningstjänsten stora problem med bilar som var felparkerade och blockerade räddningsvägen för både räddningstjänsten och ambulansen.

– Vi har ett stort problem hur folk parkerar sina bilar. Kommer vi inte fram kan det medföra att vi får flera minuters fördröjning. När det gäller drunkningslarm är tiden enormt viktigt, säger Henrik Holm.

undefined
Christofer Dahlgren kontrollerar det sista innan Henrik Holm dyker ner i Nyköpingsån.

Vad ska man tänka innan man beger sig ut på sjön?

– Tänk på att använda flytväst, och drick inte alkohol om du är ute på sjön. Ska du ut och bada ska du ha koll på dina barn eller ungdomar. Man kan tro att man har kontroll på barnen men plötslig är de borta. Det går väldigt fort, säger Henrik Holm.

undefined
Christofer Dahlgren är dykskötare åt Henrik Holm under dagens dyk.

Om någon försvinner i vattnet, vad ska man tänka på?

– Är det någon som försvinner och man ser var det är, peka ut platsen för oss så vi får veta var det är någonstans. Det hjälper oss mycket när vi kommer till platsen. Är man många vuxna kan man gå skallgångskedja där man håller varandra i händerna och går i vattnet. Det kan vara att man har sökt av innanför bryggan, så vi kan börja leta utanför direkt, säger Henrik Holm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!