Ett idylliskt torp omringat av grönska – för 200 000 kronor

I Uttervik, några kilometer från Västra Kovik, ligger det lilla torpet Ytterbostugan från 1600-talet – vars pris behövt sänkas med över 50 procent.

Ytterbostugan i Uttervik är byggd på 1600-talet och saknar både el och vatten.

Ytterbostugan i Uttervik är byggd på 1600-talet och saknar både el och vatten.

Foto: Christian Boo

Nyköping2024-11-18 04:43

I ett lantligt läge omringat av skog och vandringsleder står ett drygt 400 år gammalt falurött torp. Standarden är väldigt enkel, det finns renoveringsbehov, huset saknar både el och vatten, men uppfyller för många potentiella köpare en ren Sörmlands-idyll. 

Trots det är det svårsålt. Nu, efter att ha legat ute till försäljning i över ett år, har säljaren tvingats sänka priset från 450 000 kronor till 200 000 kronor.

undefined
Ytterbostugan har sin charm.

Hur kan det egentligen kosta så lite? 

– Det är ju det att det står på en arrendetomt, och man äger därmed inte tomten huset står på. Jag tror att folk inte är lika vana vid det. Det blir kanske en begränsning för vad man känner sig villig att investera i huset, när man inte äger marken, säger ansvarig mäklare Victoria Englund.

Vad skulle det innebära att köpa ett hus på en arrendetomt? 

– Ja, det innebär bland annat att det inte är möjligt belåna på huset. Det blir lite som att man hyr bostaden av markägaren, kortfattat.

undefined
"Hade tomten varit friköpt hade det varit andra förutsättningar och ett betydligt högre pris", uppger mäklaren Victoria Englund från Länsförsäkringar fastighetsförmedling.

I samband med en sådan affär skriver man ett avtal med markägaren, oftast på fem till tio år.

Hur fungerar det om man vill sälja bostaden sen? 

– Det vanliga är att man löser in det till ägaren för marknadspris. Men vid överenskommelse kan det även läggas ut på marknaden, precis som nu. Men markägaren har alltid första tjing, säger Victoria Englund. 

Torpets nuvarande ägare har använt bostaden som sommarhus fram tills för några år sedan. Sedan dess har det stått tomt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!