Rättegången efter Vittrabranden – misstänkta nekar

Tre ungdomar står åtalade för en lång rad brott – två av dem misstänks ha orsakat branden som ödelade Vittraskolan i fjol. Den omfattande rättegången förväntas ta sju dagar att genomföra.

Ola Björstrand, vice chefsåklagare, och Madeleine Bergdal, extra åklagare, vid Åklagarkammaren i Nyköping.

Ola Björstrand, vice chefsåklagare, och Madeleine Bergdal, extra åklagare, vid Åklagarkammaren i Nyköping.

Foto: Magnus Grimstedt

Nyköping2022-04-11 10:19

– Mitt förslag är att rättegången hålls inom stängda dörrar när förhör hålls, sa vice chefsåklagare Ola Björstrand till SN strax innan förhandlingen påbörjades på måndagsmorgonen.

Tre ungdomar, 16 och 17 år gamla, står åtalade under sammanlagt nio åtalspunkter. Två av de tre ungdomarna som står åtalade för själva branden var frihetsberövade inför rättegången.

Trion gav ett sammanbitet intryck inne i rättegångssalen.

Även försvaret önskade att rättegången hålls bakom stängda dörrar. Ett önskemål som rätten valde att gå till mötes.

undefined
Ola Björstrand, vice chefsåklagare vid Åklagarkammaren i Nyköping.

Att man väljer att inte låta allmänheten ta del av förhandlingarna är på grund av de tilltalades ålder. Något som finns reglerat i lag.

Förhandlingarna inleddes med att åklagarsidan presenterade åtalspunkterna och vad de menar att de tilltalade gjort sig skyldiga till samt de tilltalades inställningar.

Nio månader har nu gått sedan en del av Vittraskolan brann ner totalt i en anlagd eldsvåda. Skoldådet hade då föranletts av ett antal andra brott, enligt åklagaren.

* De tre första åtalspunkterna är rubricerade som grov skadegörelse. I de tre fallen är två av ungdomarna misstänkta för att ha anlagt bränder i containrar vid tre olika platser och tillfällen.

I alla tre fall bör brotten bör bedömas som grova eftersom skadegörelsen skett genom brand inom tättbebyggt område och avser egendom som måste lämnas obevakad, förklarade extra åklagare Madeleine Bergdal under inledningen av förhandlingens första dag.

Den 27 juni var en container i Ramdalen i Oxelösund föremål för brand, den 28 juni en container vid Omegaskolan i Nyköping och den 30 juni en container vid Ica Supermarket Arnö i Nyköping. Båda de åtalade nekar till brott gällande de tre containerbränderna.

undefined
"Mitt förslag är att rättegången hålls inom stängda dörrar när förhör hålls", sa vice chefsåklagare Ola Björstrand innan rättegången inleddes på måndagsmorgonen. Så blev det också.

* Åtalspunkt fyra gäller ett olaga intrång på Tessinskolan i Nyköping. Alla i trion åtalas för att olovligen ha tagit sig in på skolan den 6 juli. Skolan var vid tillfället ett rivningsobjekt och avspärrad. En av de åtalade förnekar brott samtidigt som de två andra erkänner sig skyldiga.

* Den femte och sjätte åtalspunkten handlar om en skadegörelse som filmats av en av killarna och utförts av en annan. De åtalas för skadegörelse respektive medhjälp till skadegörelse. Båda förnekar brott.

* Den sjunde åtalspunkten är rubricerad som försök till stöld. Det handlar om ett inbrott i en bil där alla tre ungdomar ska ha brutit sig in i en bil med uppsåt att stjäla. "Det var endast på grund av tillfälliga omständigheter som det inte fanns någon fara för att brottet skulle fullbordas", skriver åklagaren i stämningsansökan. Brottet ska ha ägt rum under samma natt som Vittraskolan brann. Alla tre nekar till brott.

undefined
Bilder från luften över Vittraskolan dagen efter branden.

* Den åttonde åtalspunkten handlar om branden på Vittraskolan, tidig morgon den 7 juli. Det rubriceras som grov allmänfarlig vårdslöshet med tanke på att branden inneburit "omfattande ideella skador för anställda och elever på skolan samt då branden inneburit faktiska ekonomiska skador om i vart fall 100 miljoner kronor".  Två av ungdomarna åtalas för branden men förnekar båda två ansvar för händelsen.

* Den nionde åtalspunkten handlar om ytterligare ett olovligt intrång på Tessinskolan. I det misstänks samma två ungdomar som åtalas för branden. Det ska ha skett tidigare under samma natt som Vittraskolan brann. Båda erkänner gärningen.

Sju dagar är avsatta till förhandlingarna.

Ungdomspåföljder

Den som är 15 år är straffmyndig och kan dömas för de brott man begår.

För de under 21 år finns särskilda ungdomspåföljder. Det är ungdomstjänst, ungdomsvård, böter, sluten ungdomsvård och villkorlig dom.

För en person under 15 år kan en domstol på begäran från åklagare, i vissa fall, pröva skuldfrågan, men inte döma till någon påföljd.

Domstolen avgör den misstänktes skuld och eventuell påföljd.

Källa: Åklagarmyndigheten och Sveriges domstolar

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!