Rättegång fotograferades inifrån – trots strängt förbud

Rättegången präglades fortsatt av den unga ålder som de inblandade har. Någon eller några åhörare hade fotograferat inifrån rättssalen.

Åklagaren yrkar på fängelsestraff efter blodig misshandel

Foto: Magnus Grimstedt

Nyköping2024-09-27 14:24

Nyheten i korthet

  • Någon eller några åhörare fotograferade inifrån rättssalen, trots strängt förbud.
  • En anhörig till den åtalade 18-åringen bröt också mot reglerna genom att söka kontakt med den misstänkte genom skyddsglaset.
  • Mobiler har spelat en viktig roll i rättegången, då misshandeln spelades in med en mobiltelefon och chattar mellan de tre misstänkta gärningsmännen användes som bevis.

Tingsrätten slog upp dörrarna under den regniga fredagsmorgonen. Antalet åhörare var denna gång färre än dagen innan, då 18 personer samlades utanför salen.

Väl inne i rättssalen begicks ganska snabbt ett regelbrott. En anhörig till den åtalade 18-åringen sökte kontakt med den misstänkte genom skyddsglaset, något som inte är tillåtet.

undefined
Under fredagsmorgonen inleddes den andra och sista rättegångsdagen gällande den grova misshandeln på Gripenskolan.

För att markera mot detta lät rättens ordförande, Maria Böös, påminna åhörarna om de begränsningar som finns i salen. I samband med det uppdagades också, av målsägarbiträdet, att personer hade fotograferat i rättssalen –  något SN rapporterade om live.

– Det här känner jag inte igen. Jag såg inga kameror framme, men då vill jag passa på att påminna åhörarna att det absolut inte är tillåtet, säger Maria Böös.

undefined
Adolf Moberg Oleszkiewicz, åklagare i målet, berättade under fredagen att han yrkar på fängelsestraff för 18-åringen och ungdomsvård för de två bröderna.

Åklagare Adolf Moberg Oleszkiewicz var inte sen att lägga till:

– Jag skulle också säga att det är brottsligt. Den som har fotograferat här inne och sedan spridit bilderna vidare kan vänta sig att bli polisanmäld och sedan även bli åtalad, säger han.

Efter denna markering inleddes den avslutande delen av rättegången. Bägge sidor stod fast vid deras tidigare inställningar. De tre anklagade nekade och målsägande vidhöll att han blivit grovt misshandlad.

undefined
Åklagare Adolf Moberg Oleszkiewicz ryckte en papperstidning under pausen.

Klockan 09.58 hände något som är värt att lägga vikt vid. Tre åhörare anslöt sent till rättegången, något som samtliga inne i salen reagerade på. Det var tre pojkar varav två hade mobilerna i högsta hugg. Trots den tidigare avhyvlingen anmärkte inte Maria Böös på detta. Efter några minuter gick sällskapet.

– Jag såg inte något. Det är en balk mellan mig och de två killarna som kom in. Jag såg varken att de hade mobil uppe eller att de kan ha fotograferat, berättar rättens ordförande Maria Böös under fredagseftermiddagen när tidningen söker kommentar.

undefined
Pia Björstrand, advokat för 18-åringen som står misstänkt för grov misshandel.

Mobiler har spelat en prominent roll i utredningen. Dels har misshandeln spelats in med en mobiltelefon och den filmen spelades på nytt upp i rätten, under advokat Pia Björstrands slutanförande. Dels har chattar mellan de tre misstänkta gärningsmännen använts av åklagaren i bevisningen mot dem. Brottstycken av misshandeln kan höras i SN:s podcast Svalan krim.

Den misstänkte 18-åringen och de två bröderna har släppts på fri fot i väntan på dom.

Fotografering i rätten

I Sverige är det förbjudet att fotografera i en rättssal. Sedan 1 juli 2019 är maxstraffet sex månaders fängelse. Man får inte heller, utan domstolens tillstånd, ha framme elektronisk utrustning som kan ”störa eller ta upp bild” – något som man informeras om i rättssalen.

Källa: Sveriges domstolar

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!