Råttplågan har flyttat till nya områden

Det stora saneringsprojektet längs ån beskrivs som framgångsrikt. Men samtidigt har kommunen fått indikationer om pågående råttinvasion i andra stadsdelar.

Det uttalade målet var att få ner råttpopulationen till "en behaglig nivå". Och där tycker både kommunen och Nomor att man är.

Det uttalade målet var att få ner råttpopulationen till "en behaglig nivå". Och där tycker både kommunen och Nomor att man är.

Foto: Fredrik Sandberg/TT/Arkiv

Nyköping2021-08-08 18:45

– Gnagare kommer alltid att finnas och vi kan bara jobba med att få ner förekomsten på en nivå som är acceptabel. Min uppfattning är att det är på en behaglig nivå nu, säger Victor Mahrs, driftansvarig på skadedjursbekämpningsföretaget Nomor.

Han pratar om det råttbekämpningsarbete som inledde tidigare i vintras. Problemen var mest omfattande längs ån, mellan Forsgränd och ner till hamnen. Nomor fick i uppdrag av Nyköpings kommun att genomföra den omfattande saneringen.

Det har dels handlat om bekämpning med fällor och gift, men kommunen har också haft en viktig roll när det gäller att röja sly, täta hål i grönområden, plugga igen hål i sopkärl och se över deras fastigheter – bland annat.

Nu är arbetet inne i den sista fasen, i området närmast hamnen. Både kommunen och Nomor upplever, bland annat genom antalet felanmälningar och egna ronderingar, att råttbeståndet längs ån har minskat rejält.

– Vi vill verkligen lyfta Nyköpings kommun som har visat ett enormt engagemang och intresse för det här projektet. Nu börjar vi närmar oss slutet och det pågår en diskussion kring vad som händer härnäst, för man måste alltid jobba aktivt med råttbekämpning, säger Victor Mahrs.

Han tillägger:

– Det spelar egentligen ingen roll hur mycket bekämpning du gör med gift och fällor, så länge du inte förändrar miljön där råttor finns.

Ett lika omfattande arbete som det pågående verkar inte vara aktuellt för kommunens del, däremot kommer de att fortsätta med liknande punktinsatser.

– Vi håller koll så mycket vi kan. Nu har vi fått ner populationen och då kommer den kanske långsamt att öka igen om vi inte aktivt fortsätter med det förebyggande arbetet. Framöver blir det nog inriktat mot de mest utsatta områdena, säger Helena Göransson, driftchef vid parkavdelningen i Nyköpings kommun.

undefined
Byggarbeten brukar innebära fler synliga råttor. Arbetet vid Nyköpings lasarett är inget undantag.

Och det finns indikationer på eskalerande råttproblematik i andra delar av staden, dels runt Lasarettsområdet och ner mot järnvägsstationen. Vilket kan ha sin naturliga förklaring.

– Det bor ju gnagare i jord och mark och river man deras hem genom att gräva eller spränga så flyr de till ett nytt ställe, säger Victor Mahrs.

Men även i Högbrunn har det kommit larm om tilltagande förekomst av råttor.

– Där agerar både vi och privata fastighetsägare. Dels har betongfällor satts upp och sedan finns det även fällor i avloppen, säger Helena Göransson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!