Rättstvist efter kraftiga byggförseningar i Nyköping: "Kom undan med blotta förskräckelsen"

Fastighetsbolaget Bygga Bostäder AB bygger just nu 173 bostadsrätter på Brandholmen. Två av de fyra etapperna är kraftigt försenade och köpare har nu tagit rättshjälp för att kunna häva bostadsaffären. – Om vi inte tagit hjälp av advokat hade vi suttit i en förfärlig sits, säger en av köparna som fått rätt mot företaget.

Fastighetsbolaget Bygga Bostäders bygge av bostadsrätter på Brandholmen är kraftigt försenat. Några köpare har nu tagit hjälp av jurister för att kunna hoppa av bostadsaffären.

Fastighetsbolaget Bygga Bostäders bygge av bostadsrätter på Brandholmen är kraftigt försenat. Några köpare har nu tagit hjälp av jurister för att kunna hoppa av bostadsaffären.

Foto:

Nyköping2018-10-18 07:03

För paret som SN varit i kontakt med är saken utagerad. De vill därför inte medverka med namn. Men i december 2016 tecknade de sig för en lägenhet på Brandholmen via Skandiamäklarna i Nyköping. Lägenheten var cirka 70 kvadratmeter med soligt söderläge och inflyttningsdatumet var satt till juni 2019. I somras ändrades inflyttningsdatumet plötsligt till första kvartalet 2020. Skäl som att finansiering saknades och att markarbetet dragit ut på tiden, uppgavs.

► LÄS MER: Bygga Bostäders vd om försenade byggen på Brandholmen – beror på kommunen, marken och bank

Sammantaget gjorde detta att paret tvekade och ville dra sig ur affären. Men det blev nobben av Bygga Bostäders vd Jonas Åkerman. Paret erbjöds i stället en lägenhet i den första etappen där lägenheterna beräknas vara inflyttningsklara under det första kvartalet 2019.

– Vi tecknade ju oss för den lägenheten på grund av läget. I första etappen var det bara lägenheter med mycket sämre läge kvar, säger kvinnan.

När paret själva försökte dra sig ur affären, hävdade Jonas Åkerman att det bröt mot förbundsavtalet som är ett bindande avtal, där köparen alltså förbundit sig att fullfölja nästa avtal, som är upplåtelseavtalet.

– Vi har lagt det bakom oss nu, men vi fick anlita en advokat för att vi skulle kunna bryta förbundsavtalet och få köpet upphävt. Enligt advokaten var det ingen tvekan om att Bygga Bostäder AB brutit sin del av avtalet och att nio månaders försening inte är godtagbart. Vi hade fått rätt om vi drivit fallet vidare till tingsrätten, säger kvinnan och hänvisar till ett fall där en köpare i Stockholm fick rätt i tingsrätten efter sex veckors försening.

– Vi kom undan affären med blotta förskräckelsen. De har inte ens börjat med markarbetet för etappen ännu, säger kvinnan.

Elin Bjurevall är mäklare på Skandiamäklarna i Nyköping som marknadsför och säljer lägenheterna på uppdrag av Bygga Bostäder. Hon säger att mäklaren i den här typen av affärer ska fungera som en neutral och opartisk part, men att det är tråkigt att lägenhetsbygget har blivit försenat. Hon understryker dock att det inte är ovanligt med den här typen av förseningar när det handlar om nybyggnationer.

– Det kan handla om bygglovshandlingar från kommunen, eller att ett visst antal lägenheter måste vara tecknade innan man kan dra i gång byggnationen. Men som mäklare har jag ingen ståndpunkt. Vi är en trygghet i affären och avgiften är deponerad hos oss, tills parterna är överens, säger hon.

Prövat i tingsrätten

En färsk dom i Stockholms tingsrätt gav en köpare rätt mot fastighetsbolaget och utvecklaren Savanas bostadsrättsförening.

Köparens lägenhet skulle vara klar i slutet av 2017. Men när inflyttningen försenades sex till tio veckor, ville köparen häva förhandsavtalet med byggbolaget.

Savanas bostadsrättsförening Plommonträdet tvingades betala tillbaka köparens handpenning på 50 000 kronor plus ränta – samt rättegångskostnaderna på en kvarts miljon kronor.

Som en direkt följd av att så kallat "bindande förhandsavtal" kan hävas vid försenad nyproduktion, sjönk aktiekurserna hos flera bostadsutvecklare när domen förkunnades i juli 2018.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!