– Jag vet inte hur jag blev så här extrem, säger Otilia Eriksson och hackar ner ekologiska dadlar i en bunke tillsammans med blötlagda cashewnötter.
Det vankas raw chokladkaka och de mjuka nötterna mixas sedan tillsammans med dadlarna och raw kakaopulver innan Otilia med vana fingrar trycker ut den kladdiga smeten i en form med löstagbara kanter.
Intresset för att äta hälsosamt har alltid funnits där. Men den senaste månaden har Otilia Eriksson nästan uteslutande ätit raw kost och superfood.
– I somras bodde jag i ett litet rum i Stockholm, utan kök. Jag började då läsa en massa om raw food och kolla på bilder på Instagram. Tyckte det lät så himla vettigt. Många träningsmänniskor äter raw food för att öka sin prestation, dessutom är det vacker mat, säger hon.
Lite förenklat skulle man kunna kalla raw food för levande föda. Syftet med raw food är att äta så naturlig och ren mat som möjligt. På så sätt bevaras näringen och energin som helt eller delvis förstörs då mat processas eller hettas upp. Ju mer oprocessade råvaror maten består av, desto bättre.
De flesta rawfoodare äter helt vegansk och utesluter även gluten och laktos – man äter alltså varken kött, fisk, mjölk eller bröd. Däremot är det tillåtet att äta frukt, grönsaker, bär, örter, rötter, nötter, frön, alger och groddar. Superfood ingår i begreppet raw food och består av produkter som är extremt näringstäta som gojibär, chiafrön, macapulver, lucuma och spirulina.
För cirka sex veckor flyttade Otilia Eriksson tillbaka till Nyköping igen. Fulladdad med idéer började hon experimentera hemma i föräldrarnas kök. Samtidigt började hon även blogga om naturlig och nyttig mat. Och om efterrätter.
– Det blir mycket choklad. Den här kakan som jag gör nu har jag experimenterat fram själv efter att ha sett bilder på Instagram. Den är extremt god, och nyttig. Men jag har en hel lista på maträtter som jag har kvar att testa, säger hon.
– Jag är inte raw food-extrem utan äter även annan mat – helst oprocessad och naturlig förstås. Men kött är jag inte alls sugen på längre.
På sikt kan Otilia tänka sig att arbeta med hälsa och träning på ett eller annat vis. Under våren ska hon därför gå en kurs i raw food.
– En dag kom jag på att jag bara "ätit fika" i flera dagar. Jag gillar ju varm mat och behöver lära mig mer om hur man tillagar maten raw. Jag har testat att göra zucchinipasta och den typen av rawfood, men vill verkligen lära mig mer. Efter kursen kommer jag vara certifierad rawfood-kock.
De kroppsliga effekterna efter sex veckor på raw food är enligt Otilia påtagliga och hela kroppen känns balanserad.
– Du skulle sett min hy förut, det var verkligen kaoshy. Jag har även tappat sju kilo och är inte lika seg nu som jag var tidigare. Magen är heller inte uppsvälld. Även om man är proppmätt på raw, står magen inte ut, säger Otilia medan hon mixar en smet till kakan bestående av bland annat kokosolja, mandelmjölk, avokado, kakao och agavesirap.
Den krämiga smeten häller hon sedan i formen med cashewnötblandningen, därefter åker kakan in i frysen igen för att vila innan det är dags för servering.
– Den här kakan är verkligen supergod, fast den är supernyttigt, säger hon.
Otilias nya matlagningsintresse har mötts av positiva tillrop. Till och med pojkvännen, som till en början var skeptisk mot den nya dieten, äter nu Otilias cheesecace – utan ost, apelsinchoklad, bovetegröten eller tryffeln som är Otilias personliga favorit.
– Chokladtryffeln är utan tvekan den godaste raw foodgrejen jag gjort. Men bovetegröten är också jättegod. Den lagar jag till frukost till mamma nuförtiden – hon älskar den. Jag vet inte hur många andra som tycker det kul med den här typen av mat. Men det skulle vara kul att driva ett café med raw food. Fast just nu känns det som jag lagar mer äckliga saker än goda, skämtar hon.
Det är inte helt billigt att äta hälsosamt. 250 gram Raw kakaopulver kostar drygt 100 kronor. Men så innehåller pulvret även mängder av antioxidanter, vitaminer, mineraler, proteiner och nyttiga fetter.
Ett paket av den proteinrika superalgen spirulina är dock mer än dubbelt så dyrt, liksom macapulvret som innehåller betydande mängder av nyttiga aminosyror.
– Jag har handlat på mig de vanligaste supergrejerna nu. Men även om det kostar lite, gör man inte av med några mängder. Superfood är så näringstäta att man bara får äta några gram av dem per dag.
För de som är nyfikna att testa raw food rekommenderar Otilia att starta med de vanligaste ingredienserna.
– Kokosolja klarar man sig inte utan. Den använder jag till nästan allt, likaså kakao, nötter, agavesirap, dadlar, mandelmjöl och mandelsmör. All olja måste vara kallpressad och varken smör eller bröd är okej. Men på kursen kommer jag lära mig allt från att baka raw bröd till att tillverka chips, utan att hetta upp maten. Det blir kul.