Raymond, 30, vann sin tuffaste match – den mot världen

Som barn slussades Raymond Johansson runt mellan olika institutioner. "Det var jag mot resten av världen", berättar MMA-fightern från Nyköping. Nu har hans liv blivit TV-dokumentär.

I Nyköping träffade Raymond Johansson boxningstränaren "Bagarn". Mötet blev avgörande för att Raymonds liv skulle slå in på en ny väg.

I Nyköping träffade Raymond Johansson boxningstränaren "Bagarn". Mötet blev avgörande för att Raymonds liv skulle slå in på en ny väg.

Foto: Magnus Grimstedt

Nyköping2023-03-17 20:43

Föräldrarna missbrukade och pappan levde ett liv som stundtals var våldsamt. Han hade en del fiender och ibland blev det bråk, berättar Raymond Johansson.

– Vid ett av bråken gömde jag mig under sängen. Efteråt kom pappa in för att duscha. Han hade ett jack i huvudet och en knivskada i handen. Jag minns fortfarande hur blodet blandade sig med vattnet.

Det var ingen bra uppväxtmiljö för ett barn. Raymond togs från sina föräldrar och placerades på ett familjehem. Men tryggheten uteblev.

Hemmen avlösta varandra. Varje gång Raymond kom till ett nytt familjehem eller HVB-hem fick han veta att nu skulle de vuxna hålla ut. Så blev det aldrig.

– Jag var bråkig och arg. Men det blev inte bättre av att hemmen alltid gav upp. Ilskan växte. Jag minns ett barn som kände att han stod ensam mot hela världen. Det var jag mot alla andra.

undefined
Raymond Johansson siktar på nya segrar i MMA. "Jag vill att människor ska komma ihåg mig som en duktig MMA-fighter", säger han.

Situationen underlättades inte av att Raymond Johansson tillhör Resandefolket, en folkgrupp som kom till Sverige på 1500-talet och räknas som en del av den romska minoriteten.

– Om något försvann riktades många blickar mot mig. Trots att vi har funnits så länge i Sverige finns det många fördomar mot oss.

Matchen mot världen vann Raymond. Men han vann den inte ensam.

De första 18 åren av sitt liv beskriver han som kaotiska – utan någon fast punkt. Men han bar i alla fall på en dröm. Så länge Raymond Johansson kan minnas har han velat bli kampsportare.

– Jag vet inte varifrån min fascination för kampsport kommer. Kanske påverkades jag av det våldsamma liv pappa levde, funderar han.

undefined
I Nyköping träffade Raymond Johansson boxningstränaren "Bagarn". Mötet blev avgörande för att Raymonds liv skulle slå in på en ny väg.

I 18-årsåldern stod Raymond inför ett vägskäl. Under åren på olika institutioner hade han utvecklat en kriminell livsstil. Nu befann han sig i en utslussningslägenhet i Nyköping.

Livet stod och vägde när han packade sin väska och besökte en boxningslokal. Där träffade han boxningstränaren Tomas ”Bagarn” Bengtsson.

Med sitt rättframma sätt fick "Bagarn" vågskålen att tippa över. Plötsligt fanns en trygg punkt i Raymonds liv.

– Vi var både lika och olika. Men på något sätt klickade vi. Om det inte hade varit för "Bagarn" vet jag inte hur det hade slutat. Kanske hade jag rest till Göteborg och fortsatt med kriminalitet.

I stället genomförde Raymond en stenhård satsning på MMA, som bar hela vägen till en match om SM-titeln. Men där tog det stopp.

Han skadade sig och tvingades lämna walk over.

Inte nog med att titelmatchen ställdes in. När han vårdades för sin skada på Nyköpings lasarett fanns en bekant på samma sjukhus. "Bagarn" hade fått cancer.

– Han gick bort samma år. Det var ett tungt slag.

undefined
Raymond blev tillsammans med "Bagarns" dotter, Felicia Bengtsson. I dag har paret två barn tillsammans. Bilden är från 2017.

Under tiden som Raymond Johansson kämpade för att gå hela vägen inom MMA-cirkusen blev han ihop med "Bagarns" dotter, Felicia Bengtsson. De är fortfarande ett par och i dag har de två barn tillsammans.

Raymonds föräldrar är döda. Han minns dem med kärlek.

– Jag älskade mina föräldrar. När jag befann mig på olika hem, längtade jag alltid tillbaka till dem.

I TV-dokumentären om Raymonds Johansson liv får tittarna följa med när han gör en satsning som professionell MMA-fighter. Det leder fram till en proffsmatch.

Med tanke på TV-tittarna vill Raymond inte avslöja hur matchen slutar. Men han kommer att gå fler matcher i framtiden.

– Mitt mål är att människor ska komma ihåg mig som en duktig MMA-fighter.

Raymonds dröm finns att se på SVT play. Serien sänds även på SVT 2.

Resandefolket

Är en del av den romska minoriteten. Gruppen har levt i Sverige sedan 1500-talet, kanske ännu längre, och har ofta sysslat med hantverk och försäljning. De flesta resande har, tvärtemot vad många tror, varit bofasta.

Det finns inga exakta siffror på hur många resande som lever i Sverige idag. Enligt uppskattningar från olika resandeorganisationer rör det sig om cirka 20 000 – 30 000, men det beror också på hur man definierar vem som är resande.

Källa: minoritet.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!