Det jamar ifrån en kattbur på Djurkliniken i Nyköping. Det är katten Smulan som påkallar på uppmärksamheten av ägaren Lena Borrman, som precis är på väg ut från receptionen. Hon plockar upp Smulan som utan protester ställer upp på fotografering, men snart tittar lite längtansfullt ner mot golvet.
– Jag tycker det är ett jättebra lagförslag. Katter är inga leksaker, säger Lena Borrman.
Hon har själv redan låtit sin katt få ett chip för att kunna spåras vid behov och hon tror att lagförslaget sätter lite press på de som inte gjort det.
Lidandet ska minska för bortsprungna katter och för de katter som saknar är ett hem, är tanken men det nya lagförslaget från regeringen.
Klinikchefen Camilla Thunström Backman är positiv till förslaget.
– Det är en klok åtgärd eftersom det gynnar katterna, det är enkelt och inte särskilt kostsamt att göra chipmärkningen och registreringen, säger hon.
Mellan 300 och 515 kronor kostar det att få sin katt märkt, beroende på under vilka omständigheter märkningen sker.
Även om hon är positiv till lagförslaget är hon osäker på hur stor effekt lagförslaget kommer ge på kort sikt.
– De flesta katter som kommer till oss är redan chipmärkta, säger hon.
Det finns dessutom redan lite olika register för katter som kliniken använder och ibland hittar bortsprungna katter med. Hur de uppskattningsvis 100 000 katter utan hem i Sverige – enligt regeringens siffror – ska gynnas av lagförslaget har hon svårare att se.
– Min uppfattning är att de kattägare som månar om sina katter ser redan idag till att de är märkta. Jag vet inte om vi kommer åt de herrelösa katterna, säger hon.
Camilla Thunström Backman tycker myndigheterna bör funderar på hur en uppföljning av lagförslaget ska se ut, men på sikt tror hon ändå att det kommer gynna katter.
– Det ger katter högre status om de trycker lite extra på att man ska bry sig om sin katt. Att vi gör det vi ska och att den går att spåra om den försvinner.
En lagförändring kommer i alla fall ge klinik möjlighet att påverka starkare, eftersom de då kan informera om att det då är lag på att märka och registrera katter.
– Då kan i alla fall de vi kommer i kontakt med få veta att det gäller. Jag tror det här är en sådan lag som många inte kommer att veta om.
Lagförslaget föreslås träda i kraft den 1 januari 2023.