Facket om besparingarna: "Det är tufft i skolan"

Ett varsel ska läggas inom grundskolan och elevhälsans organisation. Det har Nyköpings kommun meddelat.
Hos fackförbunden ser man med fasa på konsekvenserna.

"Fler som är oroliga, inte bara de som är varslade"

Foto: Magnus Grimstedt

Nyköping2025-02-22 01:00

– Det är väldigt tufft i skolan. Börjar man dra ner blir det ännu tuffare, säger Marianne Rosén, ordförande i Sveriges lärare Nyköping.

Det var för två veckor sedan som det blev känt att kommunen planerar att lägga ett varsel om 18 anställda inom grundskolans och elevhälsans organisation. Anledningen är att budgeten går back med nästan nio miljoner kronor.

Berörda yrkesgrupper är exempelvis rektorer, enhetschefer, kuratorer, skolsköterskor och trygghetspedagoger.

undefined
"Utöver att vara barn och ungdom i dag med allt vad det innebär, så har vi ett samhällsklimat som har blivit mycket hårdare", säger Johanna Kullman Böö (till höger).

Flera fackförbund är involverade i processen, däribland Vision och Sveriges lärare. Under onsdagen hölls en överläggning med samtliga fackförbund där ett formellt varsel lämnas in till Arbetsförmedlingen.

Hur mår medlemmarna?

– De är bekymrade. Saker ställs på sin spets när man får höra att det kan bli aktuellt med uppsägningar, säger Johanna Kullman Böö, ordförande i fackförbundet Vision Nyköping.

Finns det förutsättningar till omplaceringar inom kommunen?

– Vi hoppas, men vi kan aldrig lova något.

Marianne Rosén påpekar att processen får ringar på vattnet för flera yrkesgrupper inom skolan. Hon menar att det hela kommer att bli en arbetsmiljöfråga på sikt.

– Kuratorer, skolsköterskor och lärare ska samarbeta. Blir det färre att samarbeta med kring elever som har det jobbigt så hinner vi inte med, säger Marianne Rosén.

undefined
Marianne Rosén är ordförande för Sveriges lärare i Nyköping.

Båda företrädarna lyfter att samhället har förändrats de senaste åren. De tycker att det är problematiskt att den yrkesgrupp som arbetar med förebyggande insatser för barn och unga är den som berörs av varslet.

– Utöver att vara barn och ungdom i dag med allt vad det innebär, så har vi ett samhällsklimat som har blivit mycket hårdare, säger Johanna Kullman Böö.

Ungdomar som behöver extra stöd av kuratorer kan exempelvis vara högpresterande elever som behöver prata om de presterar sämre än de egna kraven. Andra som behöver extra stöttning kan vara elever som mår dåligt på grund av vad som sker i skolan, i hemmet eller i samhället.

Ansvariga för beslutet har hänvisat till att Nyköping har högre andel kuratorer och skolsköterskor än vad som rekommenderas i en statlig offentlig utredning från 2021.

Företrädarna anser att det är problematiskt att hänvisa till en utredning som har fyra år på nacken.

undefined
Johanna Kullman Böö är ordförande i fackförbundet Vision.

– Senast förra veckan sade regeringen, i kölvattnet av vad som hände i Örebro, att man vill stärka elevhälsovården. Det här går tvärtemot vad man nu har gått ut och sagt. Vi tycker att det är ett incitament att försöka tänka om, säger Johanna Kullman Böö.

Hon hänvisar till en pressträff där Tidöpartierna presenterade flera åtgärder för en säkrare skola. Socialminister Jakob Forssmed (KD) påpekade bland annat att tidiga insatser är särskilt viktiga och att regeringen nu satsar på elevhälsan.

Enligt Johanna Kullman Böö motsvarar neddragningen 0,2 procent av kommunens totala budget på 4,3 miljarder kronor. Hon anser att det är fel att ungdomarna är de som får betala priset för kommunens ekonomiska problem. 

Marianne Rosén håller med och påpekar att kostnaderna blir högre – på lång sikt – om man inte satsar på barn och ungdomar som mår dåligt i dag.

– Längre fram, i vuxen ålder, kostar det enorma pengar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!