Rejäl ökning av frånvaro när elever börjar högstadiet

På Nyköpings högstadium hade nästan var tionde elev en frånvaro motsvarande en dag i veckan under höstterminen 2015. I de yngre årskurserna är två av hundra elever borta i samma utsträckning.

skolfrånvaro_TJ 160204.jpg

skolfrånvaro_TJ 160204.jpg

Foto:

Nyköping2016-02-09 06:32

När eleverna i Nyköpings kommun går från de lägre årskurserna F-6 över till högstadiet försämras frånvarostatistiken markant. Något händer i övergången och rektor Henrik Ericsson för Nyköpings högstadium tror att det har med ålder att göra.

– Det är svårt att svara generellt vad det beror på men det sker något när barn växer och blir tonåringar. Äldre barn blir allt mer sin egen individ och utsätts för mer saker, förväntas ta större ansvar och det leder till ökade komplikationer som gör att man hamnar utanför olika sammanhang. Jag vet inte hur det ser ut för gymnasiet men där ser du förlängningen av det. Där hoppar eleverna av.

Han tror även att skolans utformning spelar roll för frånvaron och att det med stigande ålder blir svårare för föräldrarna att påverka barnen.

– F-6 är mer inramad till sin karaktär. Omsorgstrycket är mycket större mot ett mindre barn än mot ett äldre. Det blir svårare när barnen blir äldre för föräldrarna att lyckas motivera sina barn att göra det som samhället kräver av dem.

Hur stor del av frånvaron som är skolk vet Henrik Eriksson inte men han tror att det mesta av den frånvaron eleverna har på högstadiet är ett resultat av sjukdomar och psykisk ohälsa.

Elever i de yngre årskurserna är frånvarande nästan fem gånger så lite. Är det inte rimligt att högstadiets betydligt högre frånvaro beror på annat en sjukdomar?

– Hur sjukdomsstatistiken ser ut vet vi inte. När jag lämnar mina barn på förskola så tvättar vi händerna. Det gör man inte på högstadiet. Jag kan inte säga hur sjukdomar sprids så den siffran är obesvarad. Sedan har vi psykisk ohälsa som motsvarar många av de här procenten.

Enligt Henrik Eriksson jobbar skolan aktivt med den psykiska ohälsan genom elev- och skolhälsa, mentorskap nära eleven och hur de organiserar sig i kontakten med föräldrar.

– Vi kan bara göra en del i detta men det är ett samhällsfenomen. All frånvaro i skolan handlar inte bara om skolan.

Ska inte skolan var den plats man vill gå till när man har problem med psykisk ohälsa?

– Jo, men för elever med panikångestattacker som bara håller sig på sitt eget rum och inte går upp i sängen så är inte skolan ett alternativ. Vi träffar många elever med personliga trauman.

Frånvarostatistiken har minskat på högstadiet sedan starten av Alpha, fån 13 procent till 9 procent. Henrik Eriksson tror det har med projektet "Stanna i skolan" att göra. Sex coacher jobbar med att elever inte ska hamna i ett utanförskap och målet är att halvera frånvaron.

– Vi har minskat från 160 elever till 120. Vi är inte klara men har tagit ett stort steg, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om