– Det har varit fantastiskt bra i sommar. Vi har aldrig någonsin gjort en så bra juli under de åtta år som jag har jobbat här, säger Skafferiets ägare Tess Olsson.
Skafferiet ligger på Västra Storgatan 29 i lokaler som fram till 1997 inrymde en herr- och damfrisering. Speglar och andra inredningsdetaljer påminner om den tidigare verksamheten.
Menyn är skapad med inspiration av Sydeuropa, främst Italien. Skafferiet använder sig delvis av närproducerade råvaror. Köttet på nyårsmenyn kommer till exempel från Virå bruk.
– Vi jobbar så lokalt vi kan, säger Tess.
Fyra heltidsanställda och tre inhoppare jobbar hårt för att kombinera mat, dryck och service för att gästerna ska få en härlig upplevelse.
– Du ska känna dig hemma hos oss. Vi älskar mat och dryck, säger Tess.
Pandemin slog till en början hårt mot verksamheten. I april minskade omsättningen med 73 procent.
– Vi gjorde en take away-meny och lite fredagskassar för att täcka upp lite grann i alla fall, säger Tess.
Skafferiet har minskat antalet sittplatser inne från 60 till 36 och på uteserveringen från drygt 30 till 20.
– Vi har mer än en meter mellan varje bord och vi spritar alla ytor och gör allting som folkhälsomyndigheten vill.
I slutet av juni förändrades snabbt situationen då många svenskar valde att semestra på hemmaplan.
– Det har varit fantastiskt mycket svenska turister. Det har verkligen varit jättemycket Stockholmare, jättemycket barnfamiljer. Det har även kommit mycket östgötar.
Tess menar att det i vanliga fall kan vara tufft att driva restaurang i stadskärnan under sommaren.
– Folk går ner till hamnen och våra vanliga gäster är borta på semester. Sedan har vi fördel av att ligga högt på Tripadvisor, vi har White Guide-nomineringar och vi har fått många utmärkelser så att folk kommer hit ändå.
– Sommaren har ju varit jättebra, men hösten är man lite orolig för. Just nu är helgerna fantastiskt bra. Veckodagarna svajar lite. Vi har levt på vår representation från de stora företagarna tisdag, onsdag och torsdag, men de kommer inte just nu.
Tess säger att det viktigaste för restaurangen är att folk fortsätter att gå ut.
– Jag tror att folk känner sig säkrare i de här lokalerna i och med att de vet att det är bra avstånd mellan borden. Vi har inte så mycket platser heller.