Hundägaren Einar Andersson blickar ut över den torrbelagda ån under den dagliga promenaden.
– Det är väldigt lite att titta på. Riktigt sorgligt på något sett, säger han.
År 2016 var ett ovanligt torrt år med en genomsnittlig nederbördsmängd på 70 procent av den normala. Totalt kom cirka 400 mm regn under 2016 och medelvärdet de senaste 20 åren är cirka 550 mm. Den dåliga nederbördsmängden har även fortsatt 2017.
Inte sedan 1976 har det varit så låg vattennivå i Nyköpingsån. Den dåliga vattennivån beror på långa och torra perioder.
– Såhär lågt har det inte varit sen 1976. Det beror på att det har kommit så lite nederbörd under en lång period. Det började redan förra året och har fortsatt över våren och sommaren med väldigt lite regn, säger Jerry Persson, vattenrådgivare på Nyköpingsåarnas vattenvårdsförbund.
År 2016 var det dessutom i princip ingen vårflod, vilket innebar att flödena ut genom Nyköpingsån blev låga, som mest 27 kubikmeter per sekund, jämfört med ett normalår då flödet ligger på cirka 60 kubikmeter per sekund.
Framtiden är även den oviss eftersom växtligheten tar upp mycket vatten, vilket i sin tur är en orsak till vattennivån i ån.
– Växtligheten tar upp väldigt mycket vatten under sommaren, så hösten kan bli riktigt besvärlig.
Jerry Persson förklarar även några konsekvenser som den låga vattennivån kan med föra.
– Basflödet är jättelitet i dag. Organismer, bottendjur som till exempel musslor kan stryka med när vattendrag blir torra. Fiskar kan även ha problem med att vandra.
Turisterna från Södertälje, Ingegerd och Lennart Gustavsson med dotter, vandrar längs med ån och lägger märke till den låga vattennivån.
– Oj vad lite vatten, det här såg inte bra ut, säger Lennart Gustavsson.
De har besökt Nyköping tidigare. Men i år var inte Nyköpingsån sig lik.
– Nej, såhär såg det inte ut förra året, säger Ingegerd Gustavsson.