– Den respons vi får från räddningstjänsten är att våra flygande släckningsresurser är ett viktigt komplement i samband med skogsbränder, säger Erik Flink, projektledare på MSB:s enhet för nationella insatser och civilskydd.
Behovet av flygande släckningsresurser aktualiserades i samband med att Sverige drabbades av ett mycket stort antal skogsbränder under den varma sommaren 2018.
Året efter, 2019, slöt MSB avtal med ett helikopterföretag och har sedan dess tio helikoptrar i beredskap. Under 2020 köptes dessutom två stycken skopflygplan in och under 2021 ytterligare två. Samtliga skopflygplan – eller vattenbombare – har bas på Skavsta.
– Skavsta har ett bra läge. Men beroende på hur brandrisken ser ut i olika delar av landet kan vi flytta planen till andra platser, säger Erik Flink.
Varför slås det rekord i antal insatser?
– Den främsta orsaken är nog att räddningstjänsterna i landet har fått upp ögonen för de flygande släckningsresurserna. De anser att helikoptrarna och planen kan bidra på ett bra sätt i släckningsarbetet.
Enligt Erik Flink har de flygande släckningsresurserna gjort skillnad. Signalerna för räddningstjänsten är att en del bränder – som annars hade kunnat utvecklats till storbränder – har stoppats i tid.
– Men man ska ha klart för sig att skogsbränder släcks på marken av kommunal räddningstjänst och de flygande resurserna är ett effektivt stöd i deras viktiga arbete, säger han.