– Jag är inte säker på att det är alger men det var i alla fall en grön sörja. Det såg ut som alger, men det är konstigt att få se alger så här års, i december, säger Leif Andersson.
Det var vid Harhålets badplats längs med sjön Yngaren som Leif Andersson gjorde sin upptäckt. Där var det en sträcka på flera hundra meter av alger som låg och flöt vid vattenbrynet.
– Det här var en märklig upptäckt, det brukar dyka upp alger när det är varmt och sommartid. Jag bor utmed sjön Långhalsen så jag ser när algerna brukar dyka upp här på sommaren, säger Leif
Jerry Persson som är vattenrådgivare på Nyköpingsåarnas Vattenvårdsförbund förklarar att det är en väldigt sen blågrönalgblomning.
– De blågröna kan man se sent på hösten, normalt i oktober och en bit in i november, säger Jerry Persson.
Så här sent brukar den blågröna algen inte uppträda. Men den ovanligt milda hösten och vintern har gjort att de blågröna algerna kan blomma.
– Blågröna alger är en blandning mellan alg och växt och heter egentligen cyanobakterier och är en av de äldsta organismerna vi har på planeten, cirka tre miljarder år har de funnits, säger Jerry Persson.
Han menar att den troliga arten som blommar i Yngaren är Aphanizomenon flos-aquae, knippvattenblom. Den är mycket vanlig och för några år sedan blommade den sent på hösten i den näringsfattigare sjön Båven.
– Vid vissa tillfällen vid blomning bildar blågröna alger gifter, säger Jerry Persson.