Nyköping är den sörmländska kommun där det är högst konstaterad smittspridning just nu – och kurvan pekar fortfarande uppåt. Ledningen för Nyköpings kommun har under de senaste veckorna arbetat fram ett nytt sätt att nå ut till medborgarna.
– Det är just för att det stuckit iväg de fyra, fem senaste veckorna. Nu är ökningen kraftigt avtagande, men vi är ändå oroliga för att nivån är så hög, säger Nyköpings kommundirektör Mats Pettersson.
Tanken är att man nu ska vända sig med ett mer personligt tilltal till varje Nyköpingsbo. Annika Hedberg, som är pressansvarig vid Nyköpings kommun, berättar att de nyligen varit ute i centrala Nyköping och spelat in små filmsnuttar som syftar till att påminna Nyköpingsborna om läget.
– Alla vet egentligen vad som gäller, men vår tanke är att man behöver påminnas. Nu vänder vi oss mer direkt till Nyköpingsborna och säger att vi vet att vi tjatar och att ni hört det här 1 000 gånger, men smittspridningen är så hög nu att alla måste tänka till, säger hon.
– Vi var ute och sprang på stan i veckan och filmade små korta frekvenser om att hålla avstånd, träffas utomhus, använda munskydd på bussen och handla ensam. Vi har delat information från Folkhälsomyndigheten och regionen tidigare, men det här blir mer direkt till Nyköpingsborna. Att det hänger på er nu, fortsätter Hedberg.
Kommunen satsar en del pengar på att nå ut med budskapet att Nyköpingsborna måste göra vad de kan för att dämpa smittspridningen. Radioreklam, köp av plats på digitala skärmar och andra insatser ser ut att kosta kommunen mellan 40 000 och 50 000 kronor de närmaste veckorna.
Katrineholm är den enda sörmländska kommun där smittspridningen just nu går ner. Här skickades bland annat ett mass-SMS ut till befolkningen och föräldrarna uppmanades att hålla sina barn hemma från förskolan.
– Vi har inspirerats av Katrineholm, där smittan går ner. Det är omöjligt att säga vad det beror på, men vi vågar inte låta bli, säger Hedberg.
I slutändan så menar Mats Pettersson samma sak som präntats in från smittskyddsläkare och Folkhälsomyndigheten. Att det handlar om att hålla i, hålla ut och följa de restriktioner och rekommendationer som finns.
– I grunden handlar det om att gneta på, både för dig och för mig. Det måste finnas en uthållighet i det vi gör, säger han.