Rekordstort utbud av bostäder till salu: "Kan välja och vraka"

Aldrig förr har det funnits så många bostäder till salu i Nyköping som under september. Även om efterfrågan också verkar gå upp, så är det fortfarande köparnas marknad, enligt mäklare.

Mikaela Ringgren

Foto: Johannes Tångeberg/Magnus Grimstedt

Nyköping2024-10-04 06:33

– Det är ett otroligt utbud. Vi är vana vid att jobba med kanske hälften eller en tredjedel av det utbud som är nu, säger Mikaela Ringgren, fastighetsmäklare på Skandiamäklarna.

Den som rör sig ute kan knappast undgå att se alla till salu-skyltar runtom i stan. Och statistik från Hemnet bekräftar intrycket av att det finns många bostäder till salu: Under hela året har antalet legat högre än under något år under de senaste tio åren, för att nå en toppnotering under november.

Orsaken är de fallande räntorna, och att många säljare avvaktat länge, tror Mikaela Ringgren.

– Många har kanske suttit och väntat, och tänkt att vi rider ut stormen. Så fort man ser att det börjar släppa, så vill folk fånga den vågen, säger hon.

Mikaela Ringgren tror att efterfrågan håller på att komma ikapp.

– Personligen tror jag att det kommer att smälla till efter jul, så då är det nog bra att ligga ute på marknaden, säger hon.

undefined
Mikalea Ringgren är fastighetsmäklare vid Skandiamäklarna.

Men just nu är det fortfarande ett överutbud. Det konstaterar mäklarkollegan Josefine Karlsson på Länsförsäkringar fastighetsförmedling. Det har bland annat lett till att bostäder ligger ute längre tid innan de får en ny ägare.

– Det tar lång tid, med fler visningar och färre spekulanter.

Många som försökt sälja har tagit bort sina bostäder och avvaktar ytterligare, enligt Josefine Karlsson. Ändå hoppas även hon på en bättre balans mellan utbud och efterfrågan framöver.

– Jag tror att det kommer att lätta lite, under kvartal ett, i vår. Vi märker redan nu att det är fler spekulanter på visningarna.

Det är också Mikaela Ringgrens upplevelse:

– Under september så sålde i alla fall jag lika många bostäder som jag lade ut, säger hon.

Men än så länge är det köparnas marknad, anser båda mäklarna.

– Eftersom utbudet är så stort så håller det fortfarande ner priserna. Kunderna kan ju välja och vraka som de vill, säger Mikaela Ringgren.

Ändå gick priserna på både villor och lägenheter upp i Nyköping förra månaden, enligt Hemnets statistik. Det gäller även för Oxelösund och Gnesta. I Trosa syns en ökning av villapriserna, men en tillbakagång vad gäller lägenhetspriserna.

Under nästa år tror ekonomerna på en generell prisuppgång för bostäder i Sverige, även om det sannolikt inte kommer att vara i närheten av de enorma uppgångar som rådde under pandemin, enligt Mikaela Ringgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!