Rektor rasar över friskola: Ville slippa ansvar

Malin Thunström, rektor på kommunala Gruvans skola Långberg, är arg. En av Nyköpings friskolor har just försökt bli av med ansvaret för en resurskrävande elev. "Det är inte första gången det här händer", säger hon.

Rektor Malin Thunström blev ombedd att ta emot en elev som inte kunde få relevant hjälp på en friskola i Nyköping. Det var friskolerektorn själv som ringde, säger hon.

Rektor Malin Thunström blev ombedd att ta emot en elev som inte kunde få relevant hjälp på en friskola i Nyköping. Det var friskolerektorn själv som ringde, säger hon.

Foto: Magnus Grimstedt

Nyköping2022-10-04 20:43

Nu var måttet rågat. Malin Thunström exploderade på Twitter:

"Rektor från friskola ringer och vill att vi tar emot elev som pga bristande stöd i skolan är hemma. Jag blir galen." 

Det var elevens vårdnadshavare som först tog kontakt med Malin Thunström.

– Den här personen var desperat och förtvivlad eftersom barnet inte fick rätt stöd i skolan. 

Och på måndagen ringde friskolerektorn.

– Rektorn frågade vad vi har för möjligheter att ge elever stöd i ett mindre sammanhang och bad om hjälp.

Malin Thunström blev paff. 

– Det är magstarkt att ringa den kommunala skolan om man misslyckas. Jag vet inte vem jag skulle ringa om jag inte klarade uppdraget, säger hon.

Hon säger att hon påpekade för friskolerektorn att de är skyldig att ge eleven relevant stöd. 

– Rektorn sa att det var svårt, bland annat eftersom skolan har stora klasser. Men alla rektorer har den här skyldigheten, oavsett om skolan är fristående eller kommunal. 

undefined
"Vem ska jag ringa om jag inte klarar mitt uppdrag? Jag säger inte att vi klarar allt. Det är svårt, men vi försöker igen och igen", säger Malin Thunström.

Malin Thunström avslöjar inte vilken skola det handlar om men överväger att göra en anmälan till Skolinspektionen och tänker informera skolans huvudman med syftet att eleven ska få hjälp.

– Jag säger inte att vi lyckas med alla elever här men vi gör vårt bästa och försöker igen och igen med varje enskild elev. Vi har samma skollag att följa och jag hoppas att alla rektorer hittar bra lösningar för sina elever. Jag vill att den här eleven ska få en bra skolgång men vi har inte plats i den här årskursen.

Malin Thunström säger att det finns en handfull elever på skolan som behöver extra omsorg i mindre grupper. Det kan vara barn som behöver vuxenstöd för att orka gå in till klassrummet och elever som behöver komma undan när det är stimmigt.

undefined
Rektor Malin Thunström fick nog när hon än en gång blev uppringd av en friskola som inte kunde ge en elev nödvändigt stöd.

– Det är oftast inga stora grejor men vi är många vuxna som kan fånga upp de här eleverna och ge trygghet.

Ulla Hamilton, VD för branschorganisationen Friskolornas Riksförbund, fördömer friskolerektorns agerande.

– Det finns inget försvar, så får man inte göra. Lagstiftningen gäller alla. Men vi har också hört motsatsen, att kommunala skolor ringer friskolor och ber om hjälp.

Vad händer när ni får veta att en friskola vill flytta en elev till en annan skola?

– Hittills har jag inte hört att någon skola blivit namngiven och då är det svårt. Men vi informerar våra medlemmar om vad som gäller.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!